Taxă buletin 2022. Cât trebuie să plătești ca să îl schimbi
Cartea de identitate, cunoscută anterior sub denumirea de „buletin”, trebuie schimbată periodic, iar recomandarea generală este să mergeți să vă schimbați documentul cu ceva timp înainte de expirarea acestuia.
Tocmai pentru că actele nu sunt emise imediat, este bine să mergeți cu aproximativ două săptămâni înainte de expirare la Evidența Populației pentru a solicita un nou document de identitate.
România se aliniază standardelor europene în ceea ce privește actul de identitate. Acestea vor avea o marime diferită, ca a unui card bancar, și vor conține mai multe date de identificare.
Buletinele electronice sunt disponibile deja din luna august 2021 și vor fi înlocuite treptat, pe măsură ce expiră. Potrivit Regulamentului UE, toate buletinele românilor vor fi schimbate până în 2031.
Ce acte sunt necesare pentru buletin
Prima carte de identitate se eliberează la vârsta de 14 ani, iar pentru aceasta este nevoie de următoarele documente:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate, semnată atât de minor, cât și de părinte sau reprezentant legal;
- certificatul de naștere (copie si original);
- actul de identitate al unuia dintre părinți sau al reprezentantului legal;
- documentul prin care părintele face dovada adresei de domiciliu (copie și original);
- certificatul de căsătorie al părinților sau hotărârea de divorț dacă este cazul (copie și original);
- chitanța reprezentand contravaloarea cărții de identitate, în valoare de 7 lei (se poate achita la orice oficiu al Poștei Romane, la CEC Bank sau la ghișeul unde se depun actele).
Pentru buletinul emis la 18 ani, sunt necesare următoarele documente:
- Cerere pentru eliberare buletin (o găsiți AICI)
- certificatul de naştere, original şi copie;
- documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original şi copie;
- declaraţia unuia dintre părinţi ori a unei terţe persoane, din care să rezulte faptul că identitatea declarată în cererea de eliberare a actului de identitate, coroborată cu imaginea preluată ori cu fotografia ataşată cererii, aparţine solicitantului;
- fişa cu impresiunile decadactilare (amprente) ale solicitantului realizată de unitatea de poliţie de la locul de domiciliu sau de reşedinţă al solicitantului; chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate.
În toate cazurile, taxa unică pentru eliberarea actului de identitate este de 7 lei, cu excepția cărții de identitate provizorii, unde taxa este de 1 leu.