Țări NATO 2023. Câte state sunt membre și ce îndatoriri au
România face parte din Alianța Nord-Atlantică (NATO) din anul 2004, dar poate niciodată în ultimele două decenii nu s-a vorbit atât de mult despre această organizație ca în lunile care s-au scurs de la începutul războiului din Ucraina.
Dar ce este, mai exact, NATO? Este o alianță, asta știm cu toții, dar ce fel de alianță. Este sau nu similară Uniunii Europene? Câte state fac parte din Alianță?
Ei bine, vom răspunde mai jos tuturor acestor întrebări.
Ce este Alianța?
Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, abreviată NATO (sau OTAN, în limba franceză), este o alianță de tip militar, formată din 30 de state membre. Dintre aceste state, 28 sunt în Europa, iar două (Statele Unite și Canada) sunt în America de Nord.
NATO a fost înființată odată cu semnarea Tratatului Atlanticului de Nord, pe 4 aprilie 1949. NATO este, practic, un sistem de apărare colectivă. Astfel, statele membre sunt de acord, odată cu aderarea la organizație, să se apere reciproc împotriva atacurilor terților.
Alianța are 12 membri fondatori (Belgia, Danemarca, Canada, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Statele Unite și Regatul Unit). Ulterior, organizația a cunoscut opt extinderi, majoritatea către estul Europei, după căderea Cortinei de Fier. Cea mai recentă extindere este cea din 2020, când Macedonia de Nord s-a alăturat Alianței.
Statele membre NATO
Următoarele 30 de state fac parte din Alianța Nord-Atlantică:
- Albania
- Belgia
- Bulgaria
- Canada
- Croația
- Cehia
- Danemarca
- Estonia
- Franța
- Germania
- Grecia
- Islanda
- Italia
- Letonia
- Lituania
- Luxemburg
- Muntenegru
- Olanda
- Macedonia de Nord
- Norvegia
- Polonia
- Portugalia
- Regatul Unit
- România
- Slovacia
- Slovenia
- Spania
- Statele Unite
- Turcia
- Ungaria
Cel mai probabil, foarte curând, NATO se va extinde cu încă două state membre. Este vorba despre Finlanda și Suedia, care au decis să renunțe la politica de neutralitate militară și să se alăture Alianței după invadarea Ucrainei de către forțele ruse.
Singurul impediment pentru aderarea celor două state îl reprezintă opoziția Turciei și Ungariei, state membre NATO, însă specialiștii se așteaptă ca această dificultate de ordin politic să fie rezolvată relativ rapid. Este important de precizat că, pentru ca o nouă țară să devină membră NATO, este obligatoriu ca toate statele deja membre să fie de acord cu extinderea Alianței. Cel mai probabil, Finlanda și Suedia vor deveni membre ale Alianței în anul 2023, astfel că numărul statelor membre ar urma să ajungă la 32.
În ceea ce privește diferența fundamentală dintre NATO și Uniunea Europeană este aceea că, în timp ce NATO este fondată pe o componentă militară, fiind eminamente o organizație de tip militar, Uniunea Europeană este o organizație politico-economică.