Superstiții de Crăciun. Ce trebuie să faci în ajun
Superstiții de Crăciun. Sărbătorile de iarnă vin cu multe obiceiuri și tradiții aducătoare de noroc, pe care românii le respectă cu sfințenie. Iată ce trebuie să faci în ajunul Crăciunului pentru a te feri de necazuri și pentru a avea belșug.
Există câteva lucruri care nu trebuie să lipsească din casa unui român de sărbători. Bradul împodobit, globurile, luminile, crenguțele de vâsc, toate fac din această sărbătoare una magică.
Superstiții de Crăciun
Crăciunul înseamnă sărbătoare în familie, bucate deosebite, cadouri și veselie. În multe zone din țară, în special la sate, oamenii merg la colindat. Aceștia merg din casă în casă pentru a vesti nașterea Domnului, iar colindătorii sunt răsplătiți cu mere, nuci, colaci sau bani. Tinerii umblă din casă în casă cu “Steaua” și cu “Capra”, reprezentaţii răspândite în numeroase zone din România, potrivit cărții “Tradiții de Crăciun” realizate de Centrul de Creație, Artă și Tradiție București.
În Maramureș, după colindă, copiii şi tinerii îşi iau bicele şi ies pe uliţele satului. Cine le iese în cale este “croit” de biciul “moșilor”. “Moşii” maramureşeni poartă, în general, o mască făcută din blană de cornute și bat la uşile oamenilor pentru a-i speria şi pentru a le ura un an mai bun.
Citește și: Vremea de Crăciun. ANM a făcut anunțul
În alte zone, în Ajunul Crăciunului încă se mai leagă pomii fructiferi cu paie pentru a fi mai roditori în anul care vine. Cei superstiţioşi ung cu usturoi vitele, la coarne şi la şolduri, pentru a alunga spiritele rele.
Ce trebuie să faci în ajun
Există o serie de superstiții ce trebuie respectate în ajun de Crăciun, care aduc noroc și belșug în casă, dacă sunt respectate, potrivit Adevărul. Iată care sunt cele mai cunoscute:
- Dacă vrei să ai noroc tot anul viitor trebuie să mături pragul casei în Ajunul Crăciunului.
- Tot în Ajun de Crăciun nu se dă nimic din casă şi nici nu se împrumută, pentru că, astfel, se crede că se dă norocul afară.
- În ajunul Crăciunului, trebuie să oferi un cadou oricât de mic, dacă vrei să ai noroc în anul care vine.
- Aduce ghinion să porţi pantofi noi de Crăciun.
- Pâinea se așază sub masă pentru noroc, iar sub faţa de masă se pune pleavă de grâu, pentru belşug.
- Prima persoană care intră în casă în seara de Ajun trebuie să fie un bărbat. Se spune că vei avea ghinion dacă e femeie.
- Dacă vrei să te păzeşti de farmece şi rele, trebuie sa pui în cele patru colturi ale mesei usturoi şi seminţe de mac.
- Tot în Ajunul Crăciunului nu trebuie să lasi pe nimeni să-ţi închidă uşa, pentru că îţi poate alunga tot norocul din casa.
- În dimineaţa de Crăciun este bine să pui în apa cu care te speli un obiect de argint şi o nucă, pentru a avea parte de bani şi sănătate.
- Tot de Crăciun, se pune o potcoavă în găleata cu apă şi apoi apa este dată la vite, ca să fie tari ca fierul.
- În seara de Ajun, unele persoane matură pragul locuinței, pentru a avea noroc în anul ce urmează.
- Dacă în Ajunul Crăciunului mănânci mere, atunci vei fi sănătos tot anul.