Soldaţi ruşi, foarte tineri, luaţi prizonieri în Ucraina, izbucnesc în plâns
Civilii ucraineni au primit în cursul zilei de vineri aproximativ 20.000 de arme, iar sâmbătă au început să captureze soldaţi ruşi, mare majoritate foarte tineri, care izbucnesc în plâns.
Mulţi dintre soldaţii ruşi susţin că nici nu ştiau că merg la război, iar unul dintre cei capturați în regiunea Sumy chiar a izbucnit în lacrimi, atunci când a fost confruntat dur de civilii ucraineni.
Statul Major General al armatei ucrainene susține că au respins majoritatea atacurilor și mai ales asupra Kievului și că orașe ca Harkov, Melitopol, Mariopol sau Odesa rezistă cu îndârjire atacurilor barbare ale armatei ruse care s-ar fi dedat chiar și la crime de război.
Mihai Podoliak, purtătorul de cuvânt al președintelui Ucrainei susține că peste 3.500 de soldați ruși au murit în Ucraina în ultimele două zile, iar 200 sunt luați deja prizonieri.
”Până în dimineața zilei de azi sunt înregistrate peste 3.500 de decese în rândul soldaților ruși și aproape 200 de prizonieri”, a declarat acesta.
Pierderile estimate ale Rusiei la ora 7:00, 26 februarie, potrivit armatei ucrainene: – 102 tancuri; – 536 vehicule blindate de luptă; – 14 avioane; – 8 elicoptere; – 15 tunuri; – 1 sistem de apărare antiaeriană Buk.
Ucraina a intrat în a treia zi de când a fost atacată armat de Rusia. Războiul de la graniţa României a dus la începerea plecării masive a ucrainenilor din marile oraşe, pentru a fi cât mai departe de conflict.
„Am văzut cu ochii mei blindatele pe şenile pe străzile oraşului”, a spus un locuitor al oraşului bielorus Khoyniki, în colţul de sud-est al ţării, nu departe de graniţa cu Ucraina, întrebat despre forţele ruse care au venit în ţara sa pentru exerciţii militare comune, relatează Radio Europa Liberă. „Soldaţii s-au stabilit în pădurile din jur”, a adăugat localnicul, care a cerut să rămână anonim. „Ei beau mult şi vând multă motorină. Locuiesc în corturi”, a mai spus el.
Primele trupe ruse au început să sosească în Bielorusia (Belarus) pentru exerciţiile militare comune organizate pe neaşteptate. Manevrele, un exerciţiu de 10 zile, care se va încheia la 20 februarie şi care implică aproximativ 30.000 de soldaţi ruşi şi aproape întreaga armată din Bielorusia, au loc la un moment în care Rusia a masat mijloace militare în jurul Ucrainei şi în regiunea ucraineană ocupată Crimeea, stârnind temeri în legătură cu o nouă invazie. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a numit exerciţiile din Belarus „cea mai mare desfăşurare rusă de acolo de la Războiul Rece încoace”.