Singura pârtie neagră omologată din România. Aici se poate schia și în luna mai

Puțini dintre noi știu despre faptul că în România există o pârtie neagră omologată. Este vorba despre pârtia Carp din județul Prahova.
Pe această pârtie se poate schia chiar și până la începutul lunii mai, sau cel puțin asta spun administratorii domeniului schiabil de la Sinaia.
În zonă a nins puternic luna aceasta, ceea ce i-a făcut pe administratorii domeniului schiabil să ia în calcul amenajarea acestei pârtii. Aceasta ar fi doar a doua oară în istoria stațiunii Sinaia când pârtia Carp este amenajată, iar aceasta se datorează vremii favorabile de anul acesta.
Pârtia este deja bătătorită în proporție de 80%, însă doar până la cota 1.600. Acolo, din cauza temperaturilor ridicate pentru această perioadă, stratul de zăpadă este redus, astfel că pârtia nu este sigură.
Această pârtie nu este pentru oricine
Pârtia Carp de la Sinaia, nu este, însă, pentru toată lumea. Doar cei experimentați pot schia aici, din cauza dificultății mari a pârtiei. Pârtia a fost închisă toată iarna din cauza condițiilor meteo.
„Niciodată nu e prea târziu să începi amenajarea Carpului”, a fost postat la începutul acestei luni pe pagina de Facebook Gondola Sinaia. Mesajul i-a entuziasmat pe iubitorii muntelui, care sperau încă din decembrie să schieze pe această pârtie.
Pârtia Carp, o atracție pentru iubitorii muntelui
Pârtia Carp, chiar dacă este sau nu amenajată, este una dintre cele mai mari atracții pentru împătimiții sporturilor de iarnă.
Este abordată în sistem freeride/off-piste de mulți iubitori ai muntelui. Aceștia ignoră cu bună știință riscul uriaș de avalanșă. Salvamontiștii spun că anul acesta, vremea a fost total atipică. O lungă perioadă a nins viscolit. Ulterior a plouat. Astfel, zăpada e în straturi, astfel că riscurile sunt foarte mari pentru schiori, chiar și pentru cei mai experimentați.
Chiar la începutul acestei luni, doi schiori, tată și fiu, au fost surprinși de avalanșă. Ei au schiat în afara pistelor amenajate. Bărbatul de 46 de ani a fost salvat de echipele Salvamont în ultima clipă. El a rezistat 34 de minute sub zăpadă.
Din cauza riscului mare de avalanșe, salvamontiștii nu recomandă schiul în afara pistelor, dar foarte puțini sunt cei care țin cont de acest lucru.