Sfinții Mihail și Gavril. Tradiții și obiceiuri

Creștinii sărbătoresc pe 8 noiembrie una dintre cele mai importante sărbători ale anului. Este vorba despre Sfinții Mihail și Gavril. În fiecare an cei doi arhangheli sunt prăznuiți pe data de 8 noiembrie.
Sfinții Mihail și Gavril
Pe 8 noiembrie sunt sărbătoriți Sfinţiii Arhangheli Mihail şi Gavriil, dar și cetele îngereşti care nu s-au despărţit de Dumnezeu. Arhanghelii sunt conducătorii cetelor de îngeri şi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai.
Arhanghelul Mihail este conducătorul oştilor cereşti-îngereşti, iar Arhanghelul Gavril a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i dea vestea că îl va naşte pe Mântuitorul Iisus şi tot el a dus drepţilor Ioachim şi Ana vestea zămislirii Maicii Domnului. În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat, în comparaţie cu Arhanghelul Gavril. El poartă, uneori, cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este dat să mai trăiască.
Citește și: Mesaje de Sfinții Mihail și Gavril. Transmite cele mai frumoase urări
La munte, Arhanghelii sunt şi patroni ai oilor, iar stăpânii animalelor făceau o turtă mare din făină de porumb, numită “turta arieţilor” (arieţii fiind berbecii despărţiţi de oi), pe care o aruncau în dimineata zilei de 8 noiembrie în târla oilor. Se credea că, dacă turta cădea cu faţa în sus, în primăvară toate oile vor avea miei.
Ce trebuie să faci de Sfinții Mihail și Gavril
Se spune că de Sf Mihail și Gavril este bine să aprinzi o lumânare pentru a avea parte de lumină pe lumea cealaltă. Tot ce se dă astăzi este de post, chiar dacă nu a început încă postul Crăciunului. În biserici, fiecare creştin aprinde câte o lumânare pentru sufletul său pe lumea cealaltă.
Conform credinţei populare, în această zi de sărbătoare a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril nu se lucrează, întrucât cine nesocoteşte această regulă se va chinui înainte de moarte.