Sfântul Ştefan, sărbătoare mare pentru români. Ce să nu faci niciodată pe 27 decembrie
Sfântul Ştefan este sărbătorit pe 27 decembrie, acesta fiind unul dintre ucenicii lui Iisus și primul martir al creștinismului.
Sfântul Apostol și Arhidiacon Ștefan, de origine iudeu, a fost ales de Apostolii din Ierusalim ca unul dintre cei șapte diaconi responsabili de împărțirea bunurilor și a hranei comunității. Fiind bine pregătit în Vechiul Testament și în învățăturile lui Iisus Hristos, Sfântul Ștefan a fost acuzat de blasfemie împotriva lui Moise și a lui Dumnezeu. Judecat de Sinedriu, a fost condamnat, scos din cetate și omorât cu pietre, devenind primul martir creștin. În timpul morții, s-a rugat pentru iertarea celor care îl ucideau. Potrivit tradiției, trupul său a fost așezat într-o peșteră de către Gamaliel.
Ce să faci și să nu faci de sfântul Ștefan
Potrivit tradiţiei, persoanele cu probleme de sănătate trebuie să aducă în casă, în ziua Sfântului Ştefan, o icoană a acestuia. De altfel, se consideră că icoana Sfântului Ştefan este bine să fie dăruită pentru sporul casei şi pentru sănătate, iar persoanele care sunt certate să se împace.
În România, în unele locuri din Muntenia gospodinele pregătesc aşa-numitele Pâinici ale lui Ştefan, făcute în forme rotunde, dintr-un aluat foarte asemănător cu cel de cozonac. Se obişnuieşte că aceste pâinici să se ungă cu miere. De asemenea, pâinicile amintesc creştinilor de pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ştefan. Odată ce sunt sfinţite de preot la biserică, painicile se împart persoanelor tinere, care poartă numele primului mucenic Ştefan, pentru pomenirea sufletelor celor care au murit în împrejurări dramatice.
Rugăciune pentru Sfântul Ștefan
„Sfinte mare mucenice al lui Hristos Ștefane, cel ce ai proslăvit pe Dumnezeu întru mădularele tale cele mucenicești, nu ne trece cu vederea pe noi, cei cuprinși de nevoi și ispite; ci te roagă pentru noi Preamilostivului Dumnezeu ca să împace lumea, și să depărteze de la noi pe tot vrăjmașul cel pornit asupra noastră, prin mânia lui Dumnezeu pentru păcatele noastre.
Roagă-te, sfinte al lui Dumnezeu cu aceeași căldură cu care te-ai rugat pentru ucigașii tăi; roagă-te să depărteze de la noi furia celor fără de Dumnezeu și să ne apere pe noi, poporul Său cel nou ales, ca prin rugăciunile tale fiind mântuiți, să lăudăm bunătatea lui Dumnezeu cea nespusă și pe tine să te mărim în vecii vecilor. Amin!”.