Sfântul Andrei 2021. Tradiții și obiceiuri respectate de români

Sfântul Andrei 2021 este o sărbătoare specială pentru români. Iată care este data la care se sărbătorește, ce semnifică și care sunt tradițiile ce trebuie respectate în această zi sfântă.
Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie și este o zi extrem de importantă, acesta fiind considerat ocrotitorul românilor.
Sfântul Andrei 2021
Sfântul Andrei este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat ca fiind cel care a creștinat poporul român. Nu întâmplător, sute de mii de români poartă numele sfântului. Aproape 800.000 de persoane își sărbătoresc onomasitca pe 30 noiembrie.
Sfântul Andrei a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul şi de la acesta a aflat de întruparea Mântuitorului Hristos.
Sfântul Andrei este cel care pentru prima dată l-a făcut cunoscut pe Hristos, spunându-i fratelui său Simon (Petru) că l-a aflat pe Mesia. El este numit și „Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat.
Când Iisus a intrat în Ierusalim, Apostolul Andrei a cunoscut şi a fost martor la toate patimile Mântuitorului şi s-a bucurat de Învierea Sa împreună cu Maica Domnului şi cu ceilalţi apostoli, cu femeile mironosiţe.
Citește și: Zile libere decembrie 2021. Cât va dura vacanța de Crăciun și de Revelion
Minivacanță pentru români în 2021
Ziua de 30 noiembrie a fost declarată zi liberă legală. În 2021, românii au parte de o adevărată de minivacanță în această perioadă. După weekend, ziua de luni, 29 noiembrie, a fost și ea stabilită prin hotărâre de Guvern ca fiind zi liberă pentru salariaţii din sectorul public, pentru a se face punte cu ziua de Sfântul Andrei și ziua de 1 decembrie.
Zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie sunt declarate zile libere nelucrătoare, conform legii. Așadar, bugetarii vor avea parte în total de 5 zile libere.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei
Așa cum am spus, sărbătoarea Sfântului Andrei este una deosebit de importantă pentru români și bogată în tradiții și obiceiuri.m Această zi are o conotație mistică aparte.

Grâu pus la încolțit de Sfântul Andrei
Deși este o sărbătoare creștină, multe dintre tradiții au origini păgâne și se trag de la o asociere a apostolului lui Iisus cu o divinitate dacică, Sântandrei, explică etnologul Ion Ghinoiu, în Dicţionarul de Mitologie română. Sântandrei era sărbătorit la începutul anului nou dacic, dată coincide în calendarul nostru cu finalul lunii noiembrie.
Tradiția populară spune că în noaptea de 30 noimebrie se deschid porțile Iadului, iar spriritele rele ies în lume și îi bântuie pe muritorii de rând. Românii se pot proteja însă de ele cu ajutorul usturoiului, care se pune la geamuri, uși și la grajduri, pentru a împiedica spiritele rele să intre în casă.
Se mai spune că această noapte este potrivită pentru farmece și vrăji, dar și pentru aflarea ursitului. Există mai multe tradiții legate de acest obicei. Tinerele care vor să afle cu cine se căsătoresc trebuie să așeze un fir de busuioc sub pernă și să spună o rugăciune specială. Noaptea, ursiul le va veni în vis.
Fetele nemăritate își pot afla urisitul și în oglindă. Ele trebuie să se aşeze între patru oglinzi, să ţină două lumânări în mână şi să se roage Sfântului să le arate viitorul. În una dintre oglinzi li se vor arăta frânturi din viitorul lor şi cel alături de care îşi vor întemeia o familie.
Tot de Sfântul Andrei se pune grâu la încolțit, un simbol al prosperității. Vezi cum se face acest lucru și ce simbolizează.
Noaptea de Sfântul Andrei dezvăluie și cum va fi iarna. Dacăc erul este senin și iarna va fi una blândă. Un cer înnorat prevestește o iarnă grea.