Semne că ai făcut preinfarct. Care sunt simptomele
Semne că ai făcut preinfarct. Principala cauză a unui preinfarct este o boală cardiacă coronariană. Aceasta este cauzată cel mai mult de depunerea de colesterol pe pereții vaselor sanguine.
Alte cauze care pot provoca un preinfarct sunt blocajul unei artere secundare, care oprește sângele care merge la inimă sau un blocaj la nivelul artelelor, care va împiedica sângele să ajungă la inimă.
Preinfarctul sau angina pectorală instabilă are loc atunci când fluxul de sânge către inima este brusc încetinit de vasele de sânge îngustate sau de micile cheaguri de sânge care se formează în arterele coronare. Preinfarctul (angina instabila) este o urgenta medicala. El ar putea să însemne că ai un atac de cord, conform doc.ro.
Semne că ai făcut preinfarct. Ce simptome apar
În cazul unui preinfarct principalul simptom care va apărea este angina pectorală, adică acea durere căruia i se mai spune și durere toracică și care apare în stare de repaus sau la eforturi minime.
De asemenea, vor apărea dureri în piept, în spatele sternului sau chiar dureri maxilare sau de dinți. Alte simptome care apar rar sunt greuțurile, vărsăturile, durerile de stomac și dificultățile de respirație. Pot apărea și dureri localizate în torace sau o senzație de strângere ca o gheară.
Factori de risc și tratament
În cazul unui preinfarct este obligatorie spitalizarea de urgență a pacientului la terapie intesivă și monitorizarea permantentă a acestuia. De obicei, pacienții primesc sedative sau morfină pentru ameliorarea durerilor și sunt conectați la oxigen. Tratamentul prespune administrarea de nitroglicerina, propanol, nifedipină, xilină, heparină, antiagregante plachetare (care au rolul de a preveni formarea de cheaguri) și chiar aspirină.
Citește și: Semnele care prevestesc un stop cardiac cu o lună înainte
Ca în orice afecțiune există cațiva factori de risc care favorizează apariția preinfarctului. Iată care sunt cei mai frecvenți dintre aceștia: persoane de peste 60 de ani, istoric familial, colesterol crescut, hipertensiunea, fumatul, diabetul, obezitatea, sedentarismul și stresul.
Este important de menționat ca bărbatii au un risc mai mare de a suferi un preinfact din cauza nivelului ridicat de estrogeni