Semne că ai făcut accident vascular. Care sunt simptomele
Semne că ai făcut accident vascular. Tensiunea arterială mare crește chiar și de patru ori riscul de a suferi un accident vascular cerebral (AVC). Iată care sunt simptomele la care trebuie să fii atent și ce să faci în cazul unei astfel de situații.
Există mai multe cauze ale accidetului vascular cerebral. Acesta poate fi cauzat de o arteră blocată și poartă denumirea de accident vascular ischemic sau de scurgerea sau ruperea unui vas de sânge. În acest caz este vorba despre accident vascular hemoragic. Potrivit medlife.ro, 80% dintre accidentele vasculare sunt ischemice.
Există și situații când transmiterea fluxului sanguin către creier este întrerupt temporar, moment în care se produce un atac ischemic trazitoriu. Acesta nu provoacă daune permanete.
Semne că ai făcut accident vascular. Ce simptome apar
Fiecare minut contează în cazul unui accident vascular, astfel că intervenția rapidă reduce riscul unor urmări grave sau chiar deces. Cu ajutorul formulei FAST poți indentifica rapid semnele unui accident vascular. Primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să suni la 112.
Iată ce înseamnă formula FAST:
F – Face (fața) – fii atent dacă fața este asimetrică sau gura căzută într-o parte atunci când persoana respectivă zâmbește;
A – Arms (brațe) – verifică dacă persoana respectivă poate să ridice simultan ambele brațe. Rămâne unul dintre ele mai jos decât celălalt?
S – Speech (vorbire) – vorbește cu persoana respectivă și fii atent la cum spune cuvintele. Dacă vorbește ciudat se semn de alarmă.
T – Time (time) – dacă ți se pare că persoana respectivă are oricare dintre aceste simptome, sună de urgență la 112 și specifică faptul că suspectezi un accident vascular. Totodată, este important să reții ora la care au apărut primele simptome.
Citește și: Semnele care prevestesc un stop cardiac cu o lună înainte
Factori de risc pentru accident vascular
Există câteva situații care măresc riscul de a suferi un accident vascular:
- Valori ale tensiunii arteriale mai mari de 120/80 milimetri de mercur (mm Hg);
- Fumatul sau expunerea la fumul de pasiv;
- Colesterol ridicat;
- Diabet;
- Apnee în somn;
- Boli cardiovasculare, inclusiv insuficientă cardiacă, defecte cardiace, infecții cardiace sau ritm cardiac anormal;
- Antecedente personale sau familiale de accident vascular cerebral, infarct miocardic sau atac ischemic tranzitor.