Secretul pentru o salată boeuf perfectă! Ce trebuie să adaugi pentru un gust senzațional
Salata de boeuf este nelipsită de pe meselor românilor de sărbători, mai ales de Crăciun, când toată familia se adună la masă. Așadar, fiecare gospodină își dorește ca salata preparată de ea să fie perfectă, să aibă un gust senzațional și o textură fină.
Radu Anton Roman avea rețeta perfectă de salată de boeuf, rețetă pe care o putem găsi în cartea ”Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.
Ingrediente
700 grame de carne de vită (macră: muşchiuleţ, pulpă)
700 grame de cartofi (din cei care nu se fărâmă deloc la fiert)
300 grame de castraveciori muraţi în oţet (sau mai puţin, dacă sunt prea acri)
50 grame de mazăre boabe
2 gogoşari muraţi
3 morcovi mai mari
500 ml maioneză (cu sau fără lămâie) sare, după gust
câteva măsline pentru ornat.
Mod de preparare
Carnea se pune la fiert, până se rasoleşte. Cartofii se fierb şi ei, dar măsurat, să nu se pătrundă de tot. După aceea, se curăţă şi se lasă să se răcească. Mazărea, dacă e din cutie, o fierbi 5 minute; dacă e congelată, se fierbe până se înmoaie. Morcovii, curăţaţi bine, se fierb cam o jumătate de oră (sau chiar mai puţin), să fie mai tari. Castraveţii si gogoşarii se taie mărunţel. Se face apoi şi maioneza. Pe măsură ce legumele şi carnea au fiert şi s-au răcit, se taie şi ele mărunt.
Într-un castron se amestecă bine salata cu trei sferturi din maioneză. Se pune apoi salata muşuroi pe un platou, se rotunjeşte, se unge cu maioneza rămasă, iar gogosarul şi măslinele se taie feliuţe şi se ornează salata.
Pentru un gust desăvârșit, Radu Anton Roman sfătuiește gospodinele să fiarbă fiecare ingredient separat, pentru a-şi păstra gustul. De asemenea, în loc de carne de vită se poate face salată şi cu carne albă de găină, curcan sau chiar peşte. Secretul constă în consistența cărnii care trebuie să fie uscată, fără grăsimi moi sau lichide.
Secretul pentru o salată boeuf perfectă
O salată boeuf perfectă se bazează pe un echilibru fin al texturii și gustului, iar mici ajustări sau adaosuri pot face diferența. Iată câteva sugestii pentru a obține un gust senzațional:
- Fierbe legumele (cartofi, morcovi, mazăre) astfel încât să fie moi, dar să rămână ușor ferme. Textura este esențială pentru o salată reușită.
- Folosește doar ingrediente proaspete!
- Taie castraveții murați în cuburi mici și folosește castraveți mai acrișori pentru un gust contrastant.
- Alege un muștar de calitate, cremos, cu un gust echilibrat. Muștarul Dijon este o alegere excelentă pentru rafinament.
- Pregătește maioneza de casă folosind ulei de floarea-soarelui (pentru neutralitate) și puțin ulei de măsline (pentru aromă).