Se schimbă harta seismică. Directorul INFP: “Până acum au fost aproape 325 de replici după cutremurele din Gorj”
Se schimbă harta seismică. Directorul INFP a anunțat că până acum au fost aproape 325 de replici după cutremurele din Gorj și că acestea pot continua să cutremure regiunea chiar și două luni de acum înainte.
Constantin Ionescu, directorul INCDFP (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului), a vorbit, joi seara, despre cutremurele din Gorj și despre numărul mare al replicilor care le-au urmat. Până acum au fost în jur de 325 de replici, o activitate normală, spune Ionescu.
Directorul INFP: “Până acum au fost aproape 325 de replici după cutremurele din Gorj”
Până la această oră au fost 320-325 de replici după cutremurul din Gorj. Este o activitate normală după un șoc așa de mare, la un cutremur de suprafață. Activitatea replicilor poate să se întindă pe timp de o lună, chiar și două luni. Din experiența altor zone din România, cum e cea de la Galați din 2013, au fost replici din septembrie până în decembrie. Este posibil ca și în Gorj să avem aceeași manifestare”, a declarat directorul INFP la Digi24.
Deși numărul replicilor este unul mare, acesta susține că activitatea este una normală, care nu arată nimic suspect.
“După ce se termină acest roi de cutremure, pe o perioadă mare, va urma o perioadă de liniște, dar poate va mai da ceva puseuri din când în când. Și Galațiul dă, dar acolo sunt cutremure de magnitudine 3, 4, mai sunt două cutremure mici, și gata, se oprește. Probabil și aici a fost tot așa. A fost anul trecut un cutremur de 4 și după aceea s-a liniștit. La fel și acum câțiva ani, am avut un cutremur, apoi s-a liniștit. Era o activitate normală, nu arăta nimic suspect, că va începe o activitate așa de puternică și cu magnitudini atât de mari “, a adăugat el.
Se schimbă harta seismică
Pe de altă parte, zona seismică din Oltenia devine una care trebuie luată în serios din acest moment, pentru că potențialul ei a fost scos din hibernare, atrag atenția experții.
În urma evenimentelor seismice din ultima perioadă, din zona seismică Gorj, Oltenia, INCDFP a trimis specialiști în zonă pentru montarea a 3 stații seismice și 5 stații GPS, pentru analize în vederea cercetărilor privind procesul de desfășurare a cutremurelor și efectele produse de acestora.
„Noile stații seismice pot înregistra cutremure de magnitudine de valoare mică și pe baza înregistrărilor se pot estima pagubele din zonă, iar stațiile GPS vor înregistra deformările crustale”, conform unui mesaj transmis pe Facebook de INFP.
Profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director general al INCDFP și membru al Societății Române de Fizică și al American Society of Civil Engineers – Mechanical Divsion, susține că în zona Olteniei se pot produce seisme și în zone mai apropiate de Craiova.
„Acum putem avea seisme destul de puternice pe linia Craiova, Târgu-Jiu până sub Munții Carpați. Oricum, la cutremure mari în Oltenia mă așteptam de multă vreme. Pot să spun că eram cu ochii pe Gorj, ca să zic așa, pentru că seisme mari urmau să vină. A fost ca un fel de hibernare. În secolele XIII, XIV, XV și XVI, în Oltenia s-au prăbușit biserici din cauza unor astfel de seisme puternice. Cutremurele mici înregistrate în Oltenia în ultima perioadă au fost numai o pistă falsă, până când sistemul s-a încărcat, iar acum a venit cu această descărcare violentă. Partea bună este că este clar că acolo sistemul s-a descărcat de forțe și mai vin numai replici. Și alea din ce în ce mai mici, în general”, a precizat Gheorghe Mărmureanu pentru „Adevărul”.