Se mai schimbă ora în 2025? Ce trebuie să știe românii despre ora de primăvară

România va trece la ora de vară în noaptea de 29 spre 30 martie, când ora 03:00 va deveni ora 04:00. Astfel, ziua de duminică, 30 martie, va fi cea mai scurtă zi din an și va avea doar 23 de ore.
Schimbarea orei are loc întotdeauna în weekend, pentru a minimiza felul în care somnul oamenilor este afectat. Regula este valabilă și pentru ora de iarnă, când ceasurile sunt date înapoi cu o oră.
Conform legislaţiei Uniunii Europene actuale, se trece la ora de vară în ultima duminică a lunii martie şi se revine la ora iniţială în ultima duminică a lunii octombrie.
În prezent, aproape 60% dintre țările lumii nu dau înainte ceasul de două ori pe an, iar de la finalul anului trecut, încă două țări au renunțat să își mai schimbe ora.
La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00). La ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.
Ora oficială de vară, a Europei Orientale, a fost introdusă în România în 1932
În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, românii îşi dau ceasul cu o oră înainte, pentru că România trece la ora de vară. Orarul de vară se aplică până în ultima duminică din octombrie.
Ora de vară, introdusă în 1916
Ora de vară a fost introdusă, pentru prima oară, de Germania și Austro-Ungaria, la 30 aprilie 1916, pentru a economisi cărbune.
O lună mai târziu, parlamentul Marii Britanii a adoptat o lege prin care ceasurile au fost modificate cu o oră.
Legea privind ora standard a fost promulgată pentru a crește numărul de ore de lumină într-o zi, ceea ce nu numai că a prelungit ziua de lucru pentru industriile de război și pentru muncitorii din fabrici, dar a și salvat combustibilul necesar pentru funcționarea acestor industrii.
Legea a fost abrogată la sfârșitul Primului Război Mondial.