Se botează în post? Când nu se fac botezuri în 2023
O regulă general cunoscută este aceea că, în zilele de post, nu se fac nunți. Dar cum stau lucrurile atunci când vorbim de botezuri?
Aici părerile sunt împărțite. Unii susțin că în zilele de post nu trebuie botezați copiii. Alții, pe de altă parte, inclusiv preoți, nu se opun ideii de a boteza în aceste zile.
Un obicei răspândit este acela ca botezul să nu aibă loc în posturile de peste an, mai ales în cele patru mari posturi. Dar care este motivul? În general, există credința că botezul, care este un motiv de mare bucurie, nu ar trebui să se țină în post, considerat o perioadă de liniște sufletească și de introspecție.
Când au loc posturile principale în 2023
Cele patru mari posturi sunt cel al Paștelui, cel al Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cel al Adormirii Maicii Domnului și Postul Crăciunului.
Anul acesta, ele cad în următoarele perioade:
- Postul Paștelui, 27 februarie – 15 aprilie, care este cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi mari din an
- Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, 12 iunie – 28 iunie
- Postul Adormirii Maicii Domnului, 1 august – 14 august
- Postul Crăciunului, 14 noiembrie – 24 decembrie.
Putem face botezuri în post?
În ceea ce privește răspunsul la această întrebare, părerile sunt împărțite, iar cel mai bine este să vorbiți cu preotul care vă doriți să oficieze slujba. Unii spun că se poate face slujba, dar nu petrecerea, în post.
Preotul Andrei Atudori spune, spre exemplu, că slujba poate fi oficiată în post, atâta vreme cât nu se organizează nicio petrecere.
Spre deosebire de nunți, botezul poate fi oficiat și în perioada postului. Botezul în sine nu contravine postului. Ceea ce ar contraveni postului at fi o eventuală «cumătrie», adică petrecerea de după botez. Faptul că părintele a programat botezul în ziua de duminică este cu atât mai bun. Celui mic nu are de ce să nu îi fie bine. Mai bine botezat, uns cu Sfântul și Marele Mir și împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului în post, decât să mai stea o perioadă departe de aceste Sfinte Taine.
Prin urmare faceți botezul așa cum se cuvine la data stabilită însă vă recomand să nu faceți petrecere după botez. Acest lucru cu adevărat nu ar fi creștinesc, din contră este un păcat și nu ar fi deloc benefic pentru voi! În rest, bucură-te de viitorul tău fin și nu uita că a fi nași, pentru tine și soțul tău, este o răspundere foarte mare în plan duhovnicesc”, răspunde preotul unei credincioase pe site-ul doxologia.ro.
Câți bani se dau la un botez în 2023
Mulți dintre noi avem în program să participăm anul acesta la cel puțin un botez. Iar din acest motiv, mulți ne puntem o întrebare foarte importantă.
Aceasta este: „câți bani se dau la un botez în 2023?”.
Ei bine, răspunsul este unul care depinde de foarte mulți factori. În primul rând, trebuie să ținem cont de localitatea în care are loc botezul, dar și de relația pe care o avem cu părinții celui mic. Aceasta pentru că sumele nu vor fi aceleași în cazul nașilor și în cazul colegilor de serviciu ai unuia dintre părinți. Citește mai mult…