Satul din România cu un singur locuitor. A fost cumpărat de un afacerist la prețul unui apartament
Un sat din România, aflat la granița dintre județele Hunedoara și Alba, a fost cumpărat în întregime de un om de afaceri pentru 80.000 de euro, având un singur locuitor, 12 case părăsite și 300 de hectare de teren.
Satul Roșia din România, aflat la granița dintre județele Hunedoara și Alba, a fost cumpărat în întregime de omul de afaceri Emil Părău, la prețul de 80.000 de euro (400.000 de lei), potrivit Gândul.
Așezarea, situată în Munții Metaliferi, are un singur locuitor și 12 case părăsite. Satul a fost abandonat în urmă cu mai bine de patru decenii, odată cu dezvoltarea industrială din orașul Orăștie, însă un bărbat în vârstă de 77 de ani a rămas în locul natal.
Emil Părău a achiziționat satul începând cu anul 2003, reușind în 10 ani să devină proprietarul tuturor imobilelor din localitate. Afaceristul a investit sume considerabile în renovarea casei părintești și în dezvoltarea unui proiect de turism eco în zonă. Satul cuprinde 12 case și 300 de hectare de teren.
Un caz similar a avut loc în județul Arad, în 2020, când un milionar italian a achiziționat un alt sat din România.
Italianul Osvaldo Martinelli a cumpărat un sat întreg, din judeţul Arad, pe care se pregăteşte să-l transforme într-un paradis imobiliar.
Osvaldo a ajuns la Labaşinţ în 2007, la unul dintre partenerii săi de afaceri, care cumpărase mai multe terenuri în această zonă şi avea o casă de vacanţă. Atunci s-a îndrăgostit de aceste locuri şi a decis să investească şi să dezvolte un proiect cu trei componente: agroturism, imobiliar şi producţie.
„Am venit în România în 2007. Aici era un asociat de-al meu, care din 2002 începuse să cumpere teren. M-am îndrăgostit de această zonă, dar ceea ce m-a făcut să mă decid a fost faptul că, într-o dimineaţă, când îmi savuram cafeaua, am văzut de la geamul meu două veveriţe care se jucau într-un copac. Era un lucru pe care eu nu l-am văzut în toată viaţa mea. Pentru mine e incredibil cum a rămas totul neschimbat şi cât de curată şi de naturală a rămas toată această zonă. Mi-a plăcut totul aici. Aici sunt nişte izvoare naturale de apă extraordinare, iar pentru mine apa este petrolul viitorului. Unde există apă naturală, izvoare, acolo există dezvoltare”, crede Osvaldo.
Prima investiţie, resortul turistic
Labaşinţ se află în judeţul Arad, comuna Şistarovăţ, lângă Lipova. Este o poiană întinsă, între dealuri bogate în păduri luxuriante de stejari şi fagi bătrâni, în care străduţele de pământ şi piatră şerpuiesc printre puţinele case vechi care s-au mai păstrat. Aici mai trăiesc doar trei familii de localnici din comunitatea care, la un moment dat, număra 600 de suflete.
Depopularea a început după primul război mondial şi s-a accentuat în perioada comunistă, oamenii fiind atraşi de traiul de la oraşele din apropiere, Timişoara şi Arad. De altfel, apropierea de aceste două mari oraşe a fost şi unul din argumentele care l-au convins pe Osvaldo să demareze proiectul său.