România, lovită de ciclonul din Marea Neagră. Avertismentul specialiștilor
România, lovită de ciclonul din Marea Neagră. Nu scăpăm de vreme rea, chiar dacă suntem la mijlocul lunii iunie, ba dimpotrivă. Meteorologii vin cu un avertisment serios!
Ciclonul format deasupra Mării Negre va lovi puternic țara noastră. Vom avea parte de furtuni puternice și chiar de cod roșu, în unele zone ale țării.
România, lovită de ciclonul din Marea Neagră
Meteorologii vin cu vești proaste pentru zilele următoare. Vom avea parte de fenomene meteo extreme, inclusiv cu fenomene asemănătoare unor tornade, surprinse în Dobrogea.
Ciclonul din marea Neargă își va face simțită prezența pe teritoriul României din această noapte, iar efectele sale vor fi destul de puternice, susțin meteorologii.
„Începând din această noapte se va apropia în mod special pe partea de sud-est a ţării unde va staţiona până la sfârşitul acestei săptămâni. Acest tip de ciclon retrograd, trebuie să menţionăm că, având şi un aport suplimentar de vapori de apă din Marea Neagră, are o dinamică foarte rapidă şi, într-adevăr, poate să genereze cantităţi mari de apă pe secvenţe mai scurte de timp, care să depăşească valori de peste 40 – 50 litri pe metru pătrat”, a declarat Elena Mateescu, director ANM, pentru observatornews.ro.
Citește și: Plaja Tuzla, sărăria de pe litoralul românesc
ANM a transmis o avertizare Cod Galben și portocaliu de ploi și vreme rea, până sâmbătă noapte, în trei sferturi de țară. Șase județe din partea de sud-est a țării sunt vizate: Constanța, Tulcea, Galați Brăila, Călărași și Ialomița sunt sub cod galben de ploi însemnate cantitativ cel puțin până vineri la prânz.
Ciclon în România
Experţii în meteorologie avertizează că un astfel de fenomen va produce ploi abundente şi intensificări ale vântului, ceea ce ne arată severitatea furtunilor care se formează în condiţii de presiune atmosferică scăzută.
Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme, a explicat cum am ajuns să avem parte de un ciclon în România și ce înseamnă, de fapt, acesta.
„Ciclonul sună puțin periculos, terminologia completă este de ciclon extratropical. Avem două tipuri de ciclon: ciclonul cum a fost, de exemplu, Katrina, este un ciclon tropical – acela are structura clasică, spirală, ochiul furtunii și poate să producă pagube foarte mari de la vânt și precipitații; ciclonul extratropical este ceea ce avem de obicei la latitudinea noastră – sunt structurile care au front rece și front cald, deci sunt structurile care se pot întâmpla oricând de-a lungul anului și pot să producă precipitații, intensificări ale vântului, fenomenele normale”, a explicat specialistul la Digi 24.
”Ceea ce este în mod particular interesant cu acest ciclon este că el cumva ajută la dezvoltarea acestor furtuni, furnizează cumva o energie pentru aceste furtuni. Deja România are o masă de aer destul de umedă în regiune și atunci acest ciclon poate să ajute la formarea de noi furtuni”, a adăugat acesta.