România, în 2023. Fire ridicate cu prăjina, pentru a trece trenul | VIDEO
România, în 2023. Fire ridicate cu prăjina, pentru a trece trenul. Imaginile surprinse recent la Vișeu de Sus au făcut deliciul internauților.
Un tren ucrainean ce face legătura între Teresva (Ucraina) și Câmpulung la Tisa – Sighetu Marmației cu ecartament lat a fost trimis de partea ucraineană să verifice linia ferată. Imagini cu o persoană care ridică cablurile cu o prăjină ca să poată trece trenul au devenit virale pe internet.
România, în 2023. Fire ridicate cu prăjina, pentru a trece trenul
Linia ferată cu ecartament lat din Maramureș a fost abandonată în urmă cu 15 ani, iar reluarea circulației feroviare se arată a fi o adevărată provocare. Trenul care face legătura cu Ucraina a avut nevoie de un mic „ajutor” cu prăjina, pentru ca firele despre care se presupune că sunt fibre optice, să nu ajungă pe locomotivă.
Reacția CFR
După ce imaginile s-au viralizat pe internet, CFR a trimsi un răspuns publicat de HotNews. Potrivit companiei, trenul care a avut nevoie de „ajutorul” unei persoane car ea folosit o prăjină pentru a trece de firele (se pare că erau cabluri de fibră optică) „avea drept scop tocmai verificarea liniei CF și a gabaritului de liberă trecere pe întregul traseu. Trebuie menționat faptul că, în România, niciun operator de transport feroviar nu deține acest tip de locomotivă”.
Citește și: “E de nota 10. Deci se poate!”. Cum arată vagonul de dormit pe trenul privat între Arad și București
„În data de 22.02.2023, pe relația Teresva (UZ) – Câmpulung la Tisa (CFR) – Sighetu Marmației – Bocicoi – Valea Vișeului (CFR) a circulat, la solicitarea reprezentanților UZ, o garnitură specială ucraineană de probă, compusă dintr-un vagon de măsurat și locomotivă pentru linii cu ecartament larg (și nu automotor de probă, cu care UZ a circulat pe relația Berlibas (UZ) – Valea Vișeului (CFR), în luna octombrie 2022), cursa respectivă având drept scop tocmai verificarea liniei CF și a gabaritului de liberă trecere pe întregul traseu. Trebuie menționat faptul că, în România, niciun operator de transport feroviar nu deține acest tip de locomotivă”, se mai arat în răspunsul dat de CFR.
„În ceea ce privește cablurile de fibră optică de la respectiva trecere la nivel cu calea ferată, acestea nu aparțin companiei noastre, iar după cursa de probă, la solicitarea Regionalei CF Cluj, societatea care deține/administrează cablurile respective a intervenit operativ pentru întinderea cablurilor în zona trecerii la nivel, fiind astfel asigurat gabaritul de liberă trecere pentru acest tip de locomotivă”, mai arată CFR.