Romania a avut prima sondă petrolieră din lume. Prima țară care a exportat benzină
Știați că România, prima țară petrolieră din lume, a avut prima sondă, dar și rafinărie de ”aur negru”și a fost pionieră în exportul benzinei? Istoria ne demonstrează, încă o dată, ce putere, capacitate are țară noastră și ce comori se ascund pe aceste meleaguri.
România, prima țară petrolieră din lume
Pe teritoriul României, urme de bitum au fost găsite încă din vremea războiului daco-român. În secolul al XV-lea, sunt menționate, oficial, gropile de păcură de la Lucacesti, actualul oraș Moinești al județului Bacău. Primele explotari ale țițeiului sunt menționate, 3 secole mai târziu. La ”aurul negru” aveau acces marii domni, boierii bogați sau mănăstirile, pentru iluminat sau ungerea osiilor.
Arhiepiscopul credincioșilor catolici din Moldova, Marco Bandini, menționa în anul 1646, în așa numitul Codex Bandini, cum sătenii din Pacuri, Dofteana, Poieni și Mosoare foloseau țițeiul drept leac. Și domnul Moldovei, Dimitrie Cantemir, va descrie exploatarea petrolului din această regiune în Descriptio Moldaviae.
Zonele cele mai importante pentru începuturile petroliere ale României sunt bazinul Trotuș, Valea Tazlaului și Depresiunea Dărmănesti.
Prima sondă, forată mecanic, a fost exploatată tot pe teritoriul Moldovei, în Poieni din Bacău, în anul 1861. Sondă reprezintă un punct de reper pentru petroliștii din România.
Lucacesti, prima sondă petrolieră
În secolul al XIX-lea, în anul 1857, în satul Lucacesti se va da în folosință prima sondă petrolieră din lume. Aici existau și primele distilerii petroliere din lume-1837-1840, iar în anul 1844 se va deschide și cea de la Moinești. Pentru aceste gazării se folosea o metodă de extragere, asemenatoare cu cea folosită de țărani pentru obținerea țuicii.
Prima rafinărie industrială
România mai notă o premieră mondială a anului 1857. În orașul industrial, Ploiești se inaugura prima rafinărie industrială, ”Fabrică de gaz”, ce aparținea fraților Mehedinteanu(Theodor și Marin). Fabrică, dotată cu aparatură nemțească, permitea obținerea unui petrol lampant de calitate. Astfel, cei doi au reușit să obțînă concesiunea pe mai mulți ani a iluminării cu gaz a Ploieștiului și Bucureștiului. Odată cu deschiderea rafinăriei, Ploieștiul devine ”capitală aurului negru” a Europei.
Potrivit statisticilor internaționale, România a fost prima țară din lume producătoare de petrol. În anul 1857 s-au înregistrat circa 275 de tone de petrol. Doi ani mai târziu va fi urmată de America, iar în anii următorii de Italia, Canada și Rusia, 6 ani mai târziu.
În anul 1857, Bucureștiul devenea primul oraș din lume iluminat cu petrol lampant. Până în acest an locuitorii orașului își luminau casele cu ajutorul lumânărilor. În această perioada meseria de lampagiu va deveni una oficială. Aceștia aveau în grijă felinarele cu petrol, atârnate pe stâlpii din oraș. Curățau geamurile, scurtau fitilul, iar seară le aprindeau și orașul prindea viață. Acest spectacol urban a avut loc până în anul 1871, când au fost instalate felinarele cu gaz aerian și va fi deschisă Uzina de Gaz Filaret.