• Coronavirus
  • Diverse
  • Emisiuni TV
  • Horoscop
  • Meteo
  • Rețete
  • Stiri Mondene
  • Actualitate
  • Social
  • Descoperă România
  • Utile
  • Lifestyle
  • Sport
  • Actualitate
  • Social
  • Descoperă România
  • Utile
  • Lifestyle
  • Sport
  • Coronavirus
  • Descoperă România
  • Diverse
  • Emisiuni TV
  • Horoscop
  • Lifestyle
  • Meteo
  • Rețete
  • Social
  • Sport
  • Stiri Mondene
  • Echipă
  • Coronavirus
  • Descoperă România
  • Diverse
  • Emisiuni TV
  • Horoscop
  • Lifestyle
  • Meteo
  • Rețete
  • Social
  • Sport
  • Stiri Mondene
  • Echipă
Stiri Romania
Home Rețete Rețeta din caietul bunicii. Cum să faci cel mai pufos cozonac pentru Crăciun
RețeteSocial

Rețeta din caietul bunicii. Cum să faci cel mai pufos cozonac pentru Crăciun

Popa Mihaela16 noiembrie 2023 2 min read
22

Rețeta din caietul bunicii. Cum să faci cel mai pufos cozonac pentru Crăciun. Cozonacul este un desert tradițional de Crăciun, iar rețeta din caietul bunicii adesea ascunde secrete delicioase.

Iată o rețetă clasică pentru a pregăti cel mai pufos cozonac:

Ingrediente:

  • 1 kg făină
  • 200 g zahăr
  • 4 ouă
  • 200 ml lapte călduț
  • 200 g unt sau margarină topită
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • O păstăie de vanilie sau esență de vanilie
  • Un praf de sare
  • 25 g drojdie proaspătă sau echivalentul în drojdie uscată (aproximativ 7 g)
  • Fructe confiate, stafide sau nuci (opțional)

Mod de preparare:

Într-un bol mic, dizolvă drojdia în lapte călduț și adaugă o linguriță de zahăr. Lasă să se activeze timp de 10-15 minute, până când începe să facă bule.

Într-un bol mare, amestecă făina cu sarea și zahărul. Apoi adaugă ouăle bătute, untul topit, coaja de lămâie, vanilia și drojdia activată. Amestecă ingredientele până când obții un aluat omogen.

Transferă aluatul pe o suprafață presărată cu făină și framântă-l bine timp de aproximativ 10-15 minute, până când devine elastic și nu mai este lipicios. Așază aluatul într-un bol uns cu puțin ulei, acoperă-l cu un șervet curat și lasă-l să dospească într-un loc cald timp de aproximativ 1-2 ore sau până când își dublează volumul.

După ce aluatul a dospit, împarte-l în două părți egale și modelează două suluri. Opțional, poți adăuga fructe confiate, stafide sau nuci în aluat. Așează sulurile într-o formă de cozonac unsă sau în tăvițe de copt și lasă-le să dospească din nou timp de aproximativ 30 de minute.

Încălzește cuptorul la 180°C. Coace cozonacul timp de aproximativ 30-40 de minute sau până când devine frumos auriu. Poți verifica dacă cozonacul este copt introducând un băț de lemn în centrul său; dacă iese curat, cozonacul este gata.

Poți glazura cozonacul cât este încă cald cu un amestec de zahăr pudră și apă sau cu un glazură de ciocolată.

Pregătirea cozonacului poate fi o tradiție frumoasă de Crăciun și o modalitate minunată de a onora rețetele transmise din generație în generație.

cozonac cozonac pentru craciun reteta cozonac
Meteorologii au făcut anunțul! Când va ninge în București pentru prima dată în această iarnăMeteorologii au făcut anunțul! Când va ninge în București pentru prima dată în această iarnă16 noiembrie 2023
Cât costau hainele furate de polițista de 22 de ani cu chip angelic, în mall-ul din Iași. O greșeală "de începător" a dat-o de gol17 noiembrie 2023Cât costau hainele furate de polițista de 22 de ani cu chip angelic, în mall-ul din Iași. O greșeală "de începător" a dat-o de gol
Citește și
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Citește și
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Citește și
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi...
Citește și
Sondaj nou. Simion a fost DEPĂȘIT de Nicușor Dan
Citește și
Biletul de adio lasat de Madalina Manole. Cutremurator ce a cerut pentru copilul ei, inainte...
Citește și
Cat dureaza o partida de amor cu Alex Velea. Antonia l-a făcut de râs
Citește și
Cum o umilea Ștefan Bănică pe Andreea Marin. Artistul i-a aplicat bătăi în repetate rânduri:...

Articole asemanatoareBest

Social

Ce să nu faci niciodată pe timp de caniculă! Te-ar putea ucide

Popa Mihaela6 august 2023
Social

Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2024

Popa Mihaela21 octombrie 2023
Social

“Adio, prințesa mea..”. Maria, fetița unor români din Italia, s-a stins la doar 6 ani din cauza unei răceli

Florin Tomescu29 martie 2023
Articole recente
  • 1Piedone, față în față cu realitatea din fabrică: reacția după ce a văzut cum se face parizerul
    Piedone, față în față cu realitatea din fabrică: reacția după ce a văzut cum se face parizerul
    14 mai 2025
  • 2Violul de la școala de vară AUR: Cei trei bărbați sunt cercetați penal de procurori
    Violul de la școala de vară AUR: Cei trei bărbați sunt cercetați penal de procurori
    14 mai 2025
  • 3Bani mai mulți la pensie de la 1 iulie 2025 pentru mai multe categorii de pensionari
    Bani mai mulți la pensie de la 1 iulie 2025 pentru mai multe categorii de pensionari
    14 mai 2025
  • 4Ionel Ganea, în lacrimi: fiul lui de 2 ani este în stare gravă după un accident rutier. Familia trece prin momente dramatice
    Ionel Ganea, în lacrimi: fiul lui de 2 ani este în stare gravă după un accident rutier. Familia trece prin momente dramatice
    14 mai 2025
  • 5Mesajul lui Boc pentru vot: ”Să nu mă trimiteți la Putin, la Moscova, să-mi dea bani de centură, că nu mă duc”
    Mesajul lui Boc pentru vot: ”Să nu mă trimiteți la Putin, la Moscova, să-mi dea bani de centură, că nu mă duc”
    14 mai 2025

Știri și informații scrise cu simțul răspundurii pentru a informa o țară întreagă. Ne asumăm fiecare cuvânt și credem într-un jurnalism deontologic.

Facebook-f Instagram

Social Media

About us

Despre noi

Politica de confidențialitate

Termeni și condiții

Contact 

Echipă

Social

Fii la curent cu orice noutate

Facebook Instagram

Copyright © 2020 . All Rights Reserved.