Regina Înălțimilor. Smaranda Brăescu, prima paraṣutistă din România
O româncă a inventat elixirul tinereții, alta a fost un super spion în cel de-al doilea Război Mondial. Prima femeie arhitect a fost româncă, la fel și prima femeie avocat din Europa. Putem spune, fără să greșim, că româncele au schimbat lumea. La fel de impresionantă este și povestea Smarandei Brăescu, prima parașutistă a României și prima femeie care a traversat Marea Mediterană cu un avion cu un singur motor şi fără escală pe insule.
Povestea Smarandei Brăescu începe în jurul anului 1897, în satul Hănțești, comuna Buciumeni, în județul Suceava. Nu se știe cu exactitate sa data de naștere. Unele surse menționează și 1904 sau 1905.
S-a îndrăgostit de zgomotul avioanelor în 1912, atunci când a fost martoră la unul dintre primele raiduri aeriene ale unui avion militar român. Urma cursurile Academiei de Belle-Arte din București, secția de artă decorativă și ceramică, însă visul ei era unul cu mult mai înălțător. Își dorea să devină pilot, deși vremurile nu erau de partea ei.
În 1928, a decis să-și urmeze visul, în ciuda greutăților și mentalităților acelei perioadă, precum că “aviația este treabă de bărbați”. A găsit o rută ocolitoare pentru a-și continua visul și anume: paraștutismul.
Citește și: Maria Cuţarida Crătunescu, prima femeie doctor din România și prima feministă a țării
Smaranda Brăescu, prima paraṣutistă a României
Cu bani împrumutați, a învățat bazele parașutismului la Berlin, iar pe data de 5 iulie 1928 facea primul salt cu parașuta de la 600 de metri, devenind prima femeie parașutistă româncă, iar țara noastră a patra din Europa care avea o femeie parașutist cu brevet, după Franța, Cehoslovacia și Elveția.
Reîntoarsă în țara, în 1919 Smaranda a suferit un accident de avion. Un an mai târziu, în 1930 a avut un alt accident, cu parașuta, și a stat șase luni în spital. Nu s-a oprit însă aici. Smaranda Brăescu a doborât recordul român de înălțime atât pentru bărbați, cât și pentru femei, după un salt de la 6.000 de metri, pe 2 octombrie 1931.
La 19 mai 1932, Smaranda Brăescu a reușit să-și depășească performanțele anterioare, pe aeroportul din Sacramento, California, sărind cu parașuta de la o înălțime de 7.233 metri, doborând recordul deținut de americani, mai notează cartea “Aripi Românești — Contribuții la istoricul aeronauticii”. A stabilit astfel recordul mondial absolut (femei și bărbați) și primul record internațional absolut al României în domeniul sportului aerian.
Deși a depășit record după record, visul ei rămăsese același: să devină pilot. În 1934 a început cursurile de pilotaj la New York, obținând brevetul de pilot civil, devenind astfel și prima femeie europeană brevetată ca pilot în SUA.
La 27 aprilie 1936, “Regina înălțimilor”, așa cum a fost supranumită a traversat cu propriul ei avion Munții Iugoslaviei, pe care l-a cumpărat din donații și subvenții. L-a numit Aurel Vlaicu.
Citește și: Sarmiza Bilcescu Alimănișteanu, prima femeie avocat din Europa. Românca a schimbat lumea
Prima femeie care a traversat Marea Mediterană cu un avion cu un singur motor şi fără escală
Pe data de 19 mai 1937, Smaranda Brăescu avea să doboare încă un record. A devenit prima femeie care a traversat Marea Mediterană cu un avion cu un singur motor şi fără escală. A zburat singură cu avionul 1.100 km, pe ruta Roma – Tripoli (Tunisia) și a durat șase ore și zece minute. La final a trebuit să aterizeze la Sorman, la 65 de km de Tripoli. De la Tripoli a plecat spre Atena ca mai apoi să survoleze Bulgaria și să aterizeze la București.
Finalul celui de-al Doilea Război Mondial o găsea pe Smaranda Brăescu tot la bordul unui avion, la dispoziția unei escadrile aviatice, misiunea ei constând în transportarea răniților, medicamentelor, utilajelor sanitare și personalului medical.
S-a reîntors în țară, în mijlocul familiei. Pe 2 februarie 1948, Smaranda Brăescu s-a stins din viață.