Preotul Constantin Necula – vârstă, soție, copii, carte
Preotul Constantin Necula este unul dintre cei mai populari și îndrăgiți preoți ai Bisericii Ortodoxe Române. Iată câteva detalii despre el.
În mediul online, preotul Constantin Necula este cunoscut drept “părintele rocker” sau “stand-uper-ul spiritual”, dar este mai mult de atât: este doctor în Teologie, conferențiar Universitar, Consilier Misiune Pastorală și Imagine, Președinte al Asociației Crucea Albastră, realizator de emisiuni, autor a 53 de cărți. Dincolo de toate aceste titluri, părintelui Constantin-Valer Necula îi place să se prezinte drept duhovnic.
Preotul Constantin Necula – vârstă, soție, copii
Constantin Necula, pe numele său întreg, Constantin-Valer Necula, s-a născut pe data de 19 iulie, în Brașov. El a absolvit Colegiu de Științe ale Naturii „Emil Racoviță” din Brașov, dar și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna”, din Sibiu.
Părintele Constantin-Valer Necula are 51 de ani, este căsătorit și are doi copii, un fiu și o fiică.
El a devenit popular printre creștini ortodocși, și nu numai atât, datorită conferințelor pe care le susține, dar și a interviurilor oferite în presă, atât în țară, cât și în afara țării, care nu sunt deloc puține la număr și care-l tranformă într-un preot atipic.
Este un mare fan al muzicii rock și nu a ezistat să-și ascundă susținerea față de acest gen muzical. Ba chiar, el a povestit că înainte de 1990, a fost la un pas să fie arestat pentru că asculta The Beatles în Sala Sporturilor din Brașov.
“Eu sunt pe Rock FM cam patru ore pe zi. Îmi fac temele la matematică, unde mai lucrez sau în ceea ce priveşte o lectură uşoară, ascult Rock FM. Săptămâna trecută m-am dus la Hard Rock în Bucureşti să cumpăr un tricou pentru fiica mea. Era un tânăr remarcabil care vindea acolo, care mi-a zis: ‘părinte nici nu ştiu cum să îţi spun, sărut-mâna, salut, bine ai venit’. Cred că nu se întâmplase ca o reverendă să treacă printre lucrurile de acolo”, a povestit el cu ceva timp în urmă.
Preotul Constantin Necula: “Popa-i popă de la ușă încolo”
Nu a fost pentru prima dată când părintele Constantin Necula a ieșit în evidență cu declarațiile sale. El consideră că “femeia depăşeşte bărbatul”.
“A-ți iubi soția înseamnă a schimba copilul, a spăla vasele. Chiar și dacă ești popă. Popa-i popă de la ușă încolo. În casă este părintele copiilor săi și soțul soției sale. Asta înseamnă, de fapt, a fi soțul cuiva, a-l însoți în toate. Din nefericire, cele mai frumoase lecții de însoțire le vezi pe patul de moarte.”
„A crește în familia ta înseamnă a te întări în valori comune. Putem sta 24 de ore în camere diferite, uitându-ne la alte emisiuni, citind alte cărți, mâncând altă mâncare, bând altă apă, dar bunurile comune sunt copiii.Sunt foarte întristat când aud că o familie, ca să nu divorțeze, face un copil. Copilul nu e bară de sudură. La capătul carierei este o prăpastie dacă aceasta nu s-a împlinit într-o dragoste. Atunci când ne iubim soțiile și copiii, împlinim iubirea lui Hristos.” a scris preotul Constantin Necula pe contul de Facebook.
Citește și: Părintele Vasile Ioana – biserică, soție, carte, vârstă
Povestea crucii pe care o poartă la piept
La părintele Necula totul pare rânduit dinainte. Are mereu vorbele la îndemână, zâmbetul pe buze și aproape întotdeauna poartă crucea la piept. Nu este una oarecare, ci și aceasta are o poveste:
„Este primită duminica trecută de la preasfințitul Iustin la Baia Mare. E ordinul omagial Nicolae Gherman, care este un tătic de fetiță care moare. Prin 1912 se petrece acțiunea. Anuţa lui Nicolae Gherman moare. O visează pe fetiţă care îi spune să îi facă o casă Maicii Domnului, într-un loc foarte greu accesibil, pe o prăpastie, de fapt.
Taică-su nu răspunde la prima chemare, la a doua, la a treia, până când o femeie din sat vine şi îi spune: tu nu înțelegi că fata zice să îi faci o biserică Maicii Domnului? El nu discutase cu nimeni drama lui, crezuse că o luase razna că i-a murit fetița. Şi aşa apare în geografia spirituală a României mănăstirea Rohia. Nicolae Gherman este cel care a construit în amintirea fiicei sale mănăstirea Rohia”, a spus părintele Constantin Necula care prin portul acestei cruci vrea să ne reamintească faptul că „tot ce moare se transformă în mănăstire, în altar”.
„Avem datoria de a face din toate Anele şi Anuţele un altar, altfel pierim. Tot ce vedem în jurul nostru nu e doar despre moarte, ci şi despre înviere. Este cutremurător ceea ce se petrece, dar în același timp ne obligă să fim foarte fermi în lucrurile pe care le trăim, în pocăințele personale şi în calitatea noastră de oameni”, a mai spus părintele Constantin Necula, potrivit bzi.ro.
Constantin Necula, la “40 de întrebări cu Denise Rifai”
Invitat într-o ediție specială a emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”, la Kanal D, în prima zi de Paște, părintele Constantin Necula a dezavuat discuțiile legate de costurile Catedralei Mântuirii Neamului, folosindu-se, la un moment dat, de o comparație cu fotbalul și cu echipa națională. În condițiile în care multe dintre stadioanele noi din țară au fost finanțate din bani publici.
“Mântuirea neamului înseamnă enorm! Pentru fiecare colț din România s-a construit câte ceva. Sufletește a costat enorm, orice înjurătură a mai ucis un înger păzitor al catedralei. Financiar vorbind, nu știu să spun, știu cât s-a donat din partea unor oameni ce și-au păstrat anonimatul și au dat bani mai mult decât guralivii din jurul catedralei.
Fiscalitatea și celelalte sunt transparente. Tot balansul din jurul construcției este un subiect care se vinde. În general, Iisus Hristos este un subiect care se vinde. Iuda, care ține punga, știe că e așa.
Îmi pare rău că nu filmează nimeni cum muncesc și cât suflet pun oamenii de acolo. Cât costă talentul inepuizabil al unui om când pune mozaicul pe pereți? Și care stă cu orele, cu sutele de ore, când unii se plâng și că-și schimbă crampoanele la adidașii cu care joacă fotbal.
Sigur, că nu suntem dispuși ca Biserică să construim stadioane, dar ceea ce am făcut sperăm și va ține mai mult decât stadioanele! Pe stadioane am cheltuit mult mai mult fără a constata că echipa națională și-a schimbat în vreun fel sau altul calitatea jocului”, a declarat părintele Constantin Necula în cadrul emisiunii.
Una dintre cele mai cunoscute cărți a părintelui Constantin Necula este “Sensul Vieții”, care este un diaog între el și Mihai Morar.