Povestea călugăriței doctor care vindecă și trupul, și sufletul: “La mine, cele două se îmbrăţişează, albul cu negrul”

Povestea călugăriței doctor care vindecă și trupul, și sufletul. Este cunoscută ca maica Anastasia, dar și ca medicul primar Ana Maria Pah, așa cum scrie parafa ei.
Pentru ea, halatul de medic îmbrățișează straiele monahale, fiind o prezență aparte în spitalul din Timișoara, acolo unde lucrează de mai bine de un an și jumătate. Maica Anastasia își împarte viața între slujirea lui Dumnezeu și vindecarea oamenilor. Reușește să le facă pe amândouă, căci Dumnezeu îi dă energie.
Nu este doar o prezență aparte, ci și un medic deosebit. Ea crede cu tărie că bolile trupeşti pleacă, de cele mai multe ori, de la o problemă sufletească.
“La mine, cele două se îmbrăţişează, albul cu negrul. Sunt medic primar medicină internă şi specialist cardiologie. Colegii îmi spun Ana. În spital îmi spun doamna doctor şi cei care mă cunosc de când sunt maică îmi spun maica”, povesteşte Ana Maria Pah pentru Observator.
Povestea călugăriței doctor care vindecă și trupul, și sufletul
Maica a terminat Facultatea de Teologie, iar în anul III a intrat în Mănăstire. A decis că are mai multe de oferit și s-a înscris la Medicină.
”Toată viaţa mea a fost rânduită de Dumnezeu. Teologia a fost o etapă, medicina a fost o altă etapă. În şcoala generală, îmi spunea o profesoară «să te gândeşti bine, tu ar trebui să te faci doctoriță». Niciodată nu am stat să mă gândesc, dar după ce am terminat Teologia, gândul de a da la Medicină a fost foarte intens”, poveşteşte măicuţa Anastasia.
Cei mai uimiți de parcursul său sunt studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Timișoara, pe care îi îndrumă ca asistent universitar.
“Când mă văd nu zic nimic prima dată, rămân foarte uimiţi şi după ce discutăm mă întreabă: Dar de ce sunteţi şi maică, dar cum aţi ajuns?”, povesteşte Ana Maria Pah.
O pacientă spune că o strigă mai mult maică, decât doamna doctor, în timp ce un bărbat a mărturisit că “afinitatea aceasta spirituală, sufletească, duhovnicească dă un imbold extraordinar celor care se simt bolnavi aici”.
“Eu am pacienţi de diferite confesiuni şi dacă văd că este o problemă, atunci îi trimit … De exemplu, pe cei ortodocşi îi trimit la biserică, la preot, să se spovedească”, spune Ana Maria Pah.