Povestea bătrânei care trăiește dintr-o pensie de 15 lei a ajuns și la autorități. Ministrul Muncii: “Îmi cer scuze, doamnă!”

Tanti Fica, o bătrână de 76 de ani dintr-un cătun din Alba, trăiește lunar cu o pensie de 15 lei. N-are copii și nici nepoți care să o ajute. Reușește să se descurce cu o sumă pe care oricare dintre noi ar fi cheltuit-o în doar câteva secunde.
Pare ireal, dar se întâmplă în România anului 2020. Fica Jurj trăiește în Fântânele, un sat uitat de lume din județul Alba. Cea mai apropiată comună e la 10 kilometri distanță, iar accesul până la locuința femeii se face doar cu o mașină de teren, plus jumătate de oră de urcat un deal la pas. Dacă vara mai aude glasul unui vecin care are grijă de animale, iarna e doar ea. Singură pe un deal în Apuseni.
Bătrâna de 76 de ani care trăiește cu 15 lei pe lună
Tanti Fica are o vacă, un cal și câteva găini. Traiul de zi cu zi e o luptă în sine. Nici poștașul nu se încumetă să urce în vârf de deal lunar pentru a-i duce pensia. Suma pare o bătaie de joc: 15 lei, cu atât trăiește bătrâna.
De 7 ani a rămas singură. Soțul ei avea o pensie de 30 de lei, iar după moartea lui, ea a rămas cu suma înjumătățită, drept pensie de urmaș.
Cazul femeii a fost prezentat la emisiunea “Izolați din România” și a cutremurat întreaga țară. De curând, a ajuns și la autorități. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a explicat pe Facebook cum de a ajuns să trăiască femeia cu o astfel de sumă pe lună.
Reacția Ministrului Muncii

Violeta Alexandru, ministrul Muncii
Violeta Alexandru i-a cerut scuze public bătrânei pentru pensia mizeră pe care o încasează lunar, explicând că a ajuns în această situația din cauza unei erori, mai exact, indemnizația de urmaș nu a fosta ctualizată de Casa teritorială de pensii.
Totodată, aceasta a precizat că femeii i se va face dreptate și va primi toți banii de care ar fi trebuit să beneficieze până acum.
” (…) Și mie mi s-a întâmplat să greșesc în toată activitatea mea. Am greșit, am spus, am asumat, am propus soluții de rezolvare. Lucrurile nu se însănătoșesc în România dacă ascundem greșelile. Este de preferat să nu apară greșeli (mă refer la cele dintr-o eroare umană, nu la cele intenționate care nu se tolerează!) dar într-o instituție cum este Casa de pensii, de exemplu, unde se lucrează cu atât de multe dosare, calcule, adeverințe, etc. există și această posibilitate care trebuie să aibă un caracter excepțional.
Informația apărută în presă (ziare.com, 26.10.2020) cu privire la doamna F.J. din județul Alba care încasa doar 15 lei ca indemnizație de urmaș (sumă neactualizată), este corectă. Mă întreb de ce doar eu citesc aceste informații și refuz să le ignor? Pentru mine nu contează dacă insistă presa sau nu pe o temă, orice informație trebuie verificată.
Urmare a verificărilor solicitate de mine, în urma articolului de presă, s-a constatat că doamnei F.J. Casa teritorială de Pensii nu i-a actualizat indemnizația de urmaș după soțul beneficiar al legii nr. 309/2002 privind recunoașterea și acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961. Am cerut explicații și, bineînțeles, o informare privind măsurile luate. Doamnei i se va face dreptate, i se vor achita sumele restante. Îmi cer scuze, doamnă!
Noroc că am reușit alături de colegii mei parlamentari, sub coordonarea liderului Florin Roman, să modificăm de curând legea pensiilor prin care erorile angajaților sistemului public, prin neacordarea unor drepturi de care ar fi beneficiat titularul de pensiei prin efectul legii, nu se mai prescriu, iar oamenii își vor primi drepturile cuvenite.
Nu sunt un om fericit văzând că se greșește și, de fapt, văzând că greșeala nu este asumată. Asta mi se pare cea mai gravă problemă a sistemului public în zilele noastre”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.