Postul Paștelui 2021. Când începe și ce nu ai voie să faci

Postul Paștelui 2021 este cel mai lung și cel mai aspru post, pe care mulți credincioși îl țin pentru a-și curăța mintea și corpul de păcate.
Potrivit bisericii, cele șapte săptămâni de post amintesc de suferințele lui Hristos. În această perioadă sunt interzise nunțile și botezurile, iar petrecerile sunt considerate nepotrivite.
Postul Paștelui 2021 – când începe și cât durează
În 2021, ortodocșii vor sărbători Paștele pe 2 mai, iar catolicii vor sărbători cu o lună mai devreme, adică pe 4 aprilie. Postul Paștelui a început deja pe 15 martie şi se va încheia pe 1 mai.
Postul Paștelui durează 48 de zile și este împărțit în două perioade: postul Păresimilor (40 de zile) și postul Paștelui (8 zile).
Intrarea în post se face treptat. Pe 7 martie a fost lăsata secului de carne, timp în care creștinii au avut voie să consume brânză. Pe 14 martie a fost lăsata secului de brânză, iar pe 15 martie a început perioada postului Paștelui.
Citește și: Cum se calculează data Paștelui?
Zile cu dezlegare la pește
Postul Paștelui nu înseamnă să ne abținem doar de la mâncare, ci și de la a mai face rău. În această perioadă ar trebui să ne gândim mai mult la cei din jurul nostru, dar și la cum putem să devenim mai buni și mai iertători.
În post sunt interzise alimente precum: carne, brânză, ouă, lapte și pește. Există însă dezlegări, adică zile în care oamenii au voie să consume preparate din pește. Aceste zile sunt:
- 25 martie – Buna Vestire
- 25 aprilie – Sărbătoarea Floriilor
Vezi AICI când pică Paștele până în 2030
Ce nu ai voie să faci în Postul Paștelui
După cum am precizat, Postul Paștelui înseamnă mai mult decât renunțarea la carne, ouă și produse lactate. Mai importante sunt cele 48 de zile de rugăciune și curățire trupească. Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni.
De-a lungul timpului însă, Postul Paștilor a fost ținut cu multă rigurozitate. Canonul 69 apostolic osandea cu caterisirea pe slujitorii Bisericii și cu excomunicarea pe credincioșii laici care n-ar fi respectat postul de miercuri și de vineri și pe cel al Paresimilor. Nu se admiteau excepții decât în cazuri de boală, potrivit crestinortodox.ro.
Postul Mare al Paștelui vine cu o serie de interdicții. În această perioadă sunt interzise petrecerile și nu se cântă și nici nu se dansează. Totodată, sunt interzise viciile, precum alcoolul sau tutunul.
Perioada postului reprezintă o rețienere totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Creștinii se abțin și de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. În Postul Paștelui este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.