Pericolul ascuns din toate alimentele pe care le mâncăm. Poate provoca afecțiuni ale inimii și probleme la rinichi

Este un lucru foarte bine cunoscut acela că suntem ceea ce mâncăm. Iar de multe ori nici măcar nu prea avem de ales atunci când vine vorba de alimentație.
Foarte multe dintre alimentele pe care le consumăm conțin tot felul de aditivi, unii inofensivi, alții chiar periculoși.
Există, însă, două ingrediente care nu prea lipsesc din alimentele procesate. Ambele sunt necesare organismului, însă pentru că sunt prezente în mai toate alimentele, este extrem de ușor să depășim cu mult doza recomandată într-o zi. Este vorba despre zahăr și despre sare. Iar dacă despre primul știm clar că ne poate provoca probleme mari de sănătate, despre consumul excesiv de sare se vorbește mai puțin.
Care este cantitatea optimă de sare
În afara gătitului acasă, atunci când știm clar câtă sare punem, în rest, nu prea avem posibilitatea de a controla aportul acesteia în organism. Iar dacă vorbim despre persoane care mănâncă în general în oraș sau care preferă alimentele procesate, cel mai probabil acestea deja depășesc doza zilnică recomandată.
Sigur, există și posibilitatea de a verifica toate etichetele produselor pe care le consumăm, pentru a vedea cantitatea de sodiu pe care acestea o conțin. Dar câți facem asta? Puțini. Și chiar dacă am face-o, este complicat să adunăm toate cantitățile și să știm clar dacă am consumat prea multă sare sau nu.
Adulții sănătoși au nevoie de 500 de mg de sare pe zi (aproximativ un sfert de linguriță de sare) pentru a menține funcțiile corpului, potrivit cardiologului Nieca Goldberg, profesor asociat la Școala de medicină NYU Grossman.
Limitarea consumului de sare la o cantitate atât de mică nu este realistă pentru cei mai mulți dintre noi.
Care este pericolul consumului excesiv de sare
Prea multă sare poate fi periculoasă. Acest lucru este valabil, indiferent dacă adăugați sare în mâncare sau cumpărați alimente procesate, care conțin sare.
Potrivit dr. John Higgins, cardiolog la UTHealth Houston, „o dietă bogată în sare poate contribui la hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, boli de inimă, osteoporoză, cancer de stomac, boli de rinichi, pietre la rinichi și obezitate”.
Excesul de sare poate crește tensiunea arterială, cu riscul de a provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral, a adăugat el.
Alte riscuri ale consumului excesiv de sare includ deteriorarea vaselor de sânge și impactul negativ asupra căilor hormonale și inflamatorii, răspunsul imun, microbiomul intestinal și metabolismul grăsimilor corporale, arată capital.ro.
Cum evităm sarea?
Pentru a reduce aportul de sare din organism, pe lângă micșorarea cantității pe care o adaugăm în mâncare, este important să renunțăm sau să consumăm cu moderație alimentele de tip fast-food și alimentele procesate. Țineți cont că o cantitate mare de sare se află în mezeluri, murături, măsline, supe instant și conserve. Pe de altă parte, măriți consumul de fructe și legume în stare cât mai naturală. De asemenea, sarea poate fi cu succes înlocuită cu anumite condimente, precum usturoiul, ceapa, piperul, ardeiul iute, boiaua, foile de dafin, menta, oregano, rozmarinul sau busuiocul.
Sursa foto: Pixabay