O fabrică importantă din România, controlată de austrieci, amendată cu 50.000 de lei. Neregulile descoperite
Firmele austriece au intrat sub lupa autorităţilor de la noi. Fabrica de zahăr Agrana a fost controlată de inspectorii ANPC, după ce, spun ei, au avut suspiciunea că toţi clienţii care cumpără produsele fabricate în Buzău ar fi înşelaţi prin etichetele neconforme.
“Inspectorii ANPC spun că informațiile de pe ambalaje induceau în eroare consumatorii. Mai exact, exista inscripționată mențiunea: Origine din Uniunea Europeană și din afara Uniunii Europene. Acest lucru este interzis de lege, pentru că atunci când cumpărăm un produs trebuie să știm exact de unde provine acesta”, spune Mădălina Chiţac, reporter Observator.
Amendă de 50.000 de lei de la ANPC
“Fabrica de zahăr de la Buzău producea zahăr din trestie pe care o importa din diverse ţări- din Brazilia, spre exemplu -, dar producea şi zahăr din sfeclă românească. Ambele tipuri de zahăr erau vândute sub acelaşi brand şi ambalate la fel. Aşa că ANPC a decis să sancţioneze compania cu 50.000 de lei şi a dispus încetarea practicilor comerciale incorecte. Grupul austriac Agrana este prezent la noi în ţară tocmai din 1998, atunci când a cumpărat trei fabrici de zahăr. În prezent, deţine două fabrici, una la Roman şi una în Buzău. De altfel, este cel mai mare producător de zahăr nu doar din România, ci şi din Europa de Est”, adaugă Mădălina Chiţac, reporter Observator.
Ce au descoperit inspectorii
Sursa citată menționează că, în schimb, în unitate se ambalează şi zahăr obţinut din sfeclă de zahăr în fabrica din Roman a producătorului.
„S-a prezentat specificaţia tehnică a zahărului alb cristal normal (sortimentul pus pe piaţă pentru consumatori), în care nu se menţionează materiile prime din care este obţinut. Din documentele de certificare a calităţii prezentate, a rezultat că parametrii fizico-chimici şi microbiologici sunt aceiaşi pentru ambele produse. Ambele tipuri de zahăr se ambalează sub acelaşi brand, în acelaşi tip de ambalaj, cu aceeaşi etichetare, uneori un tip de zahăr, alteori celălalt tip, fiind inscripţionat pe ambalaj lotul de fabricaţie, care cuprinde în codificare un cod al fabricii, un cod al ambalatorului, un cod al naturii ingredientului primar [B – pentru sfeclă de zahăr (sugar beet), R – pentru trestie de zahăr (raw cane)], precum şi data ambalării.