Nunta în post. Cum obții dezlegare?
În general, în zilele de post, Biserica Ortodoxă nu săvârșește nunți, însă puțini știu că se pot obține, totuși, dezlegări, însă doar în cazuri excepționale.
În Biblie nu sunt specificate în mod clar restricții referitoare la Taina Căsătoriei, dar canoanele bisericești nu permit organizarea de nunți în anumite perioade.
Astfel, nu se fac nunți în cele patru mari posturi de peste an: Postul Paștelui, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului și cel al Nașterii Domnului (Postul Crăciunului).
Totodată, nu se fac nunți în zilele de miercuri și vineri, în cele șapte zile dinainte și de după Postul Paștelui, în Duminica Rusaliilor, în zilele de 14 septembrie și 29 august, între Crăciun și Bobotează, dar și în zilele în care sunt sărbători mari.
În general, nici în luna mai nu se fac nunți, deși, de regulă, în această lună nu sunt perioade de post. Motivul este o credință populară potrivit căreia nunțile făcute în această lună s-ar destrăma foarte repede.
De ce nu se pot ține nunți în post?
Restricțiile de organizare a nunților în post sunt impuse dintr-un motiv simplu: de cele mai multe ori, căsătoriile sunt urmate de petreceri, unde se dansează, se consumă alcool și se mănâncă produse care nu sunt de post.
Iar acestea contravin ideii de post, perioadă în care trebuie să ne abținem de la mâncăruri „de dulce”, de la consumul de alcool și de la distracții.
Când se dă dezlegare și cum se obține?
Deși regulile referitoare la nunțile în post sunt foarte stricte, există posibilitatea unor excepții atunci când este vorba despre situații deosebite.
Astfel, persoanele care întrunesc anumite condiții pot primi dezlegare. Dezlegarea este dată doar de un înalt ierarh cum ar fi un episcop.
Cei care doresc neapărat să se căsătorească în perioada postului trebuie să aibă un motiv bine întemeiat pentru a obține dezlegarea. Spre exemplu, cuplurile care urmează să plece din țară și se vor întoarce abia peste o perioadă foarte lungă de timp și nu își pot amâna data nunții pot primi dezlegare.
Totodată, pentru a obține dezlegare, mirii trebuie să renunțe la petrecerea de după oficierea căsătoriei în biserică.