Motivul pentru care Maria, de 55 de ani, a fost refuzată la interviul de angajare. “Nu îmi doresc să merg să cerşesc”
Odată ce înaintezi în vârstă, este din ce în ce mai greu să îţi găseşti un loc de muncă în România. Companiile sunt reticente în a angaja persoane de peste 45 de ani, pentru că acestea nu au abilităţi digitale şi învaţă mai greu limbile străine. Preferă tinerii, fără prea multă experienţă, cărora le oferă salarii mai mici. Unul din trei angajatori recunoaşte că a refuzat cel puţin o dată un candidat din cauza vârstei.
Maria are 55 de ani şi este în căutarea unui loc de muncă. De-a lungul anilor a lucrat la CFR, la mai multe firme de pază, dar şi la un dispecerat. Acum, este refuzată din ce în ce mai des la interviuri.
“Fiind femeie şi cu probleme de sănătate, nu te acceptă. Eu îmi doresc să lucrez, nu îmi doresc să stau degeaba sau să merg să cerşesc pe stradă”, a spus Maria.
80% dintre candidaţii de peste 45 de ani simt că angajatorii evită să încadreze în muncă persoane mai în vârstă, iar 60% dintre aceştia spun că au fost discriminaţi cel puţin o dată la un interviu de angajare din cauza vârstei, arată un sondaj realizat de o platformă de recrutare.
De ce evită angajatorii persoanele în vârstă
“Nu au abilităţi digitale, apoi sunt reticenţi la schimbare şi totodată sunt îngrijoraţi de posibilitatea de a se îmbolnăvi”, spune reprezentanta platformei de recrutare, Alexandra Colceru.
“Faptul că învaţă un pic mai greu decât ceilalţi şi de cele mai multe ori nu se acomodează în cadrul echipelor foarte tinere”, a spus specialistul în resurse umane Leonard Rizoiu. Angajatorii caută candidaţi cu abilităţi de comunicare, negociere şi spirit de echipă.
15% dintre angajatori spun că vârsta candidaţilor contează, în timp ce mai mult de jumătate (57%) sunt de părere ca acest lucru depinde foarte mult de specificul jobului. Atunci când analizează un CV, pe lângă vârstă, angajatorii sunt atenţi la experienţa şi studiile candidatului (peste 85%).
O nouă lege creşte vârsta de pensionare pentru femei
63% dintre şomerii înregistraţi în luna decembrie 2022 în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă aveau peste 40 de ani.
În prima lună din 2023, cele mai căutate job-uri au fost cele de şofer, inginer, asistent medical, contabil şi operator call center. Statul oferă prime şi subvenţii de 2.250 de lei angatorilor care încadrează în muncă pe o perioadă nedeterminată români de peste 45 de ani.
“Am considerat necesar să implementăm diferite tipuri de măsuri, de la consiliere până la calificare şi recalificare şi măsuri de sprijin financiare chiar”, a spus ministrul muncii, Marius Budăi.
Fenomenul refuzului va lua amploare în perioada următoare. O nouă lege creşte vârsta de pensionare pentru femei de la 61 de ani şi 9 luni, la 62 de ani, iar până în 2035 la 65 de ani, pentru a egala vârsta de pensionare a bărbaţilor.