Moș Nicolae 2020. De ce se pun cadourile în ghete
Moș Nicolae 2020. Copiii așteaptă cu nerăbdare seara de 5 decembrie, atunci când Moș Nicolae trece pe la cei cuminți și lasă cadouri. Pentru cei neascultători lasă nuielușe în ghetuțe. Dar știi de unde a pornit acest obicei?
An de an, pe 6 decembrie, îl sărbătorim pe Moș Nicolae, însă pregătim ghetuțele în seara de 5 decembrie. Bătrânul cu barbă albă vine doar celor care își lustruiesc cizmulițele din timp și doar dacă au fost cuminți.
Moș Nicolae 2020. Când se fac ghetele
Povestea lui Moș Nicolae este una despre bunătate și milostenie. Moș Nicolae este considerat protectorul celor săraci, al copiilor, al marinarilor şi al victimelor judecăţilor nedrepte. Spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Nicolae nu își arată chipul. Lasă darurile pe furiș și pleacă. Însă de ce tocmai în ghete? Mulți așază cizmulițele la geam, alții la ușă. Oricum ar fi, încălțările trebuie să fie curate și bine lustruite.
Povestea lui Moș Nicolae începe cu mult timp în urmă, fiind relatată în cărțile religioase. Sfântul a aflat povestea a trei fete sărmane, care locuiau într-o casă sărăcăcioasă împreună cu tatăl lor. Nu le mai putea întreține și chiar el a fost cel care le-a împins spre prostituție. Sfântul Nicolae a aflat ce intenționează să facă și le-a lăsat o pungă cu galbeni la fereastră. Bărbatul i-a mulțumit lui Dumnezeu și a folosit banii pentru a-și mărita fata cea mare. Povestea s-a repetat și anii următori, cu celelalte două fete, astfel că darurile primite de la Moș Nicolae le-a schimbat viața copilelor.
Citește AICI întreaga poveste a Sfântului Nicolae, “Făcătorul de Minuni”
Povestea lui Moș Nicolae
O altă legendă spune că atunci când nunta fiicei mici se apropia, tatăl ei s-a horărât să stea la pândă să afle cine le ajută, pentru a-i mulțumi. Sfântul Nicolae nu a uitat de ea și a aruncat săculețul cu bani pe fereastra deschisă. Cum a auzit sunetul galbenilor pe podea, tatăl l-a urmărit pe sfânt și i-a ieșit în cale.
Sfântul Nicolae l-a rugat să nu dezvăluie și celorlalți ce s-a întâmplat. Bărbatul a fost atât de impresionat de gestul său încât nu și-a putut respecta promisiunea, astfel că toți locuitorii orașului i-au aflat povestea. De atunci, Sfântul Nicolae este sărbătorit în fiecare an pe 6 decembrie. Și pentru că Moș Nicolae a lăsat bani fetelor sărmane la geam, așa și acum copiii își pun ghetuțele la fereastră. Și nici Moș Nicolae nu se arată.