Meteorologii anunță un februarie istoric în România! Fenomene meteo anormale pentru această perioadă a anului
Meteorologii anunță un februarie istoric în România! Specialiștii anunță pentru luna februarie fenomene meteo anormale pentru această perioadă a anului!
Potrivit prognozei Accuweather, luna februarie vine cu temperaturi mai mari decâyt în mod normal în această perioadă, iar zăpada aproape că lipsește la nivelul întregii țări.
În ceea ce privește prognoza pentru Capitală, potrivit prognozei Accuweather, în luna februarie nu va ninge absolut deloc, într-o singură zi fiind prognozată lapoviță și ploi. Temperaturile vor ajunge și până la 17 grade în București în primele zile ale lunii februarie, însă apoi vor mai scădea puțin, apropiindu-se mai mult de normalul termic al perioadei calendaristice.
În luna februarie, România va avea parte de soare, temperaturi ridicate, mult peste media perioadei, iar precipitațiile vor fi aproape inexistente.
Un nou ciclon vine spre Europa. Furtuna Ingunn are forța unui uragan
Dacă februarie se anunță cald pentru România, nu același lucru se poate spune și pentru țările din nordul Europei. Meteorologii sunt în alertă după ce o nouă furtună puternică, Ingunn, va ajunge în Europa.
Ciclonul este descris drept o adevărată ”bombă” din cauza puterii sale devastatoare. De data aceasta, furtuna se îndreaptă spre Scandinavia, iar serviciile meteorologice norvegiene sunt în alertă. Acest tip de fenomen meteorologic apare atunci când există diferenţe mari de temperatură. În sud, aerul este foarte blând, chiar cald, cu temperaturi de vară în Spania, de exemplu. În nord, în schimb, vântul aduce ger. Atunci când aceste două extreme se ciocnesc, se creează un curent jet (jet stream) foarte puternic.
Cu cât curentul jet este mai puternic, cu atât mai repede se poate dezvolta furtuna, ceea ce explică sosirea timpurie a lui Ingunn.
Iniţial, Scoţia va fi afectată de această furtună, cu rafale de vânt de 100-150 km/h din nordul spre sudul ţării. Apoi, Norvegia va fi lovită puternic de rafale de 130-180 km/h, local putând ajunge la viteze de chiar 190/200 km/h, atingând forţa unui uragan.