Lista restricțiilor pentru persoanele care sosesc în România
Lista restricțiilor pentru persoanele care sosesc în România. Alexandru Rafila, ministrul de Sănătății, a anunțat schimbări impotante înainte de sărbătorile de iarnă.
Românii din străinătate care își doreau să revină în țară de sărbători trebuie să respecte noi reguli, aprobate deja de CNSU. Acestea sunt valabile în perioada 10 decembrie 2021 – 8 ianuarie 2022.
Lista restricțiilor pentru persoanele care sosesc în România
Noile reguli de carantină pentru cetăţenii din statele membre ale Uniunii Europene sau din state terţe sunt stabilite în funcţie de riscul de infectare pe care îl implică fiecare situaţie în parte. Măsurile de carantinare au în vedere persoanele care vin din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau Confederaţia Elveţiană, aflate în zonele verde sau în zona galbenă.
Nu intră în carantină persoanele care vin în România şi sunt vaccinate sau trecute prin boală. Se instituie carantină pentru 14 zile la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spaţiu special amenajat în cazul în care persoanele nu prezintă dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării negative RT-PCR pentru COVID-19, efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).
Citește și: Vechime în munca online. Așa verifici câtă vechime ai acumulat pentru pensie
Pentru cei care sosesc în România din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau Confederaţia Elveţiană, aflate în zona roşie: nu intră în carantină persoanele vaccinate sau trecute prin boală. Intră în carantină pentru 10 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spaţiu special amenajat) persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală, doar dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).
Carantină pentru 14 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spaţiu special amenajat) este pentru persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală, dacă nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).
Totodată, ministrul Sănătății a declarat că formularul de localizare al pasagerilor va deveni obligatoriu și în România.
”Ieri am fost la reuniunea miniștrilor Sănătății din UE și, dincolo de îngrijoarea legată de noua tulpină Omicron, care recomandă statelor membre instensificarea campaniilor de vaccinare și introducerea de către toate statele membre a acelui formular de localizare al pasagerilor. Va deveni obligatoriu în cadrul UE și e bine ca noi să operaționalizăm acest lucru, până pe data de 20 decembrie.
Măsuri mai relaxate de sărbători
Totodată, ministrul Sănătății a vorbit și despre cum se vor desfășura sărbătorile de iarnă din acest an. Demnitarul a precizat că, deși au fost adoptate măsuri de relaxare în CNSU, care urmează a fi validate în ședința de Guvern din această dimineață, cei care nu vor respecta regulile în vigoare vor trebui amendați.
„Faptul că sunt reglementate noi prevederi care prelungesc cu o oră programul diferitelor instituții care organizează evenimente și s-a ridicat interdicția de circulație pe timpul nopții pentru anumite categorii de persoane ar trebui să fie un factor încurajator și pentru respectarea strictă a măsurilor”, a spus Alexandru Rafila.
„Suntem de acord ca în această perioadă, având în vedere contextul epidemiologic, să ne putem desfășura activitatea cu măsuri ușor relaxate și aduse la un numitor comun, adică s-a inclus în certificatul digital COVID și prevederea accesului pentru persoanele care sunt testate, un lucru normal, natural”, a mai spus ministrul sănătății la începutul ședinței de Guvern.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat marți seară hotărârea prin care se propune prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, începând din 9 decembrie, însă cu o serie de relaxări. Printre ele se află și eliminarea unor interdicții, precum cele de circulație pe timpul nopții pentru persoanele nevaccinate, renunțarea la mască în spațiile publice deschise neaglomerate și accesul la mall pe bază de test negativ. Măsurile trebuie validate în ședința de Guvern din această dimineață, potrivit Libertatea.