Lăsata secului 2024. Când începe Postul Paștelui
Postul Paștelui este cel mai aspru și cel mai lung dintre cele patru posturi importante din an. În 2024 Paștele Catolic va fi în data de 31 martie, iar Paștele ortodox va fi pe 5 mai.
În 2024, între Paștele catolic și cel ortodox este o diferență de mai bine de o lună. Așadar, Postul Paștelui la catolici va începe pe 14 februarie, iar la ortodocși, postul va începe pe 18 martie.
Cu o săptămâmă înainte de lăsatul secului pentru postul Paștelui este ceea ce se numește Săptămâna Albă sau a Brânzei. Duminica lăsatului sec de brânză și lapte este cea din 10 martie, numită și Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. După această săptămână, adică pe 18 martie, începe Postul Paștelui în 2024. Acesta se va termina pe 4 mai.
Creștinii țin Postul Mare, perioadă care face referire la postul de 40 de zile și 40 de nopți pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a ținut înainte de a începe Propovăduirea Evangheliei. Postul de 40 de zile aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.
Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.
Lăsata secului 2024. Tradiţii şi obiceiuri
După Lăsatul Secului de brânză, în Săptămâna Curată, nu se țese. Cei care nu respectă această datină, pot avea parte de vizită inopinată a lui Toader, ”care vine peste noapte și încurcă ițele”. Afectați ar putea să fie și caii sau vitele ale cărui stăpân nu ține sărbătoarea de Sân Toader. Animalele ar putea fi rănite sau atacate de fiare.
Când este dezlegare la peşte în Postul Paştelui
Pe parcursul întregului post există zile cu dezlegare la pește, când cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Zilele când au loc dezlegarile la peste sunt de Praznicul Bunei Vestiri, pe data de 25 martie și de Florii, în duminica de dinaintea Paștelui.
Totodată, dacă sărbătoarea de Bunavestire cade în primele patru zile din Săptămâna Patimilor, se dezleagă numai la untdelemn şi vin. Când cade în vinerea sau sâmbătă acestei săptămâni, se dezleagă numai la vin.
Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni.