Lapte integral sau degresat? Sfaturile specialiștilor

Tot mai mulți dintre noi ne facem griji în legătură cu ceea ce mâncăm, fie că suntem preocupați de siluetă, fie că ne gândim la starea noastră generală de sănătate, iar consumul de lapte, deși important pentru sănătatea noastră, devine tot mai controversat.
Iar laptele, deși este un produs extrem de sănătos și recomandat de nutriționiști, este contestat de unele persoane, care îl consideră un aliment nesănătos, ca urmare a conținutului de grăsime. Nimic mai fals, spun specialiștii.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic ne explică ce tip de lapte ar trebui să consumăm: integral sau degresat?
Mulți dintre noi ne-am pus întrebarea dacă ar trebui să consumăm lapte degresat în detrimentul celui integral, cu scopul de a reduce aportul de grăsimi. Însă este important să înțelegem că organismul uman are nevoie de grăsimi.
„Grăsimea din lapte are și alte beneficii: efect de protecție împotriva obezității și a diabetului, reglează tranzitul intestinal și contribuie la hrănirea și dezvoltarea microbiotei intestinale. În grăsimea laptelui există peste 400 de tipuri acizi grași, saturați și nesaturați, majoritatea cu lanț scurt. Printre ei acidul linoleic conjugat care are efect anticancerigen și acidul butiric cu efect postbiotic. Grăsimea din lactate mai conține mono și digliceride, fosfolipide, colesterol și vitaminele liposolubile A, D, E și K. Enzimele și factorii de gust sunt localizați tot în grăsime, de unde savoarea aparte a laptelui integral”, explică Mihaela Bilic.
Ce tip de lapte ar trebui să alegem?
Medicul nutriționist spune că multe persoane aleg varianta degresată a laptelui, dar aceasta nu este întotdeauna cea mai bună soluție.
Mai mult, Bilic ne recomandă să renunțăm la ideea de a consuma lapte degresat.
„Când vine vorba de produse lactate multe persoane aleg varianta degresată, ca să evite consumul de grăsimi. Câtă grăsime conține de fapt laptele? 3,5g/100ml în varianta integrală și 1,5g/100ml În varianta parțial degresată. Diferența de 2g este ridicolă dacă ne gândim că o lingură de ulei înseamnă 10g de grăsime pură!
Știm că trebuie să consumăm zilnic produse lactate dacă vrem să avem oase puternice. Aportul de calciu din lapte nu este important doar pentru sistemul osos, ci și pentru metabolism. În fiecare zi se consumă 1 g de calciu pentru a fi neutralizate substanțele acide și radicalii liberi care produc stres oxidativ. Dacă alimentația nu acoperă această doză, calciul va fi luat din oase. Nu ar fi mai simplu să mâncăm lapte și iaurt? Mai ales că în produsele lactate calciul vine la pachet cu vitamina D necesară fixării lui. Atenție, vitamina D există doar în grăsimea din lapte! Pentru a crește eficiența asimilării calciului, evitați să beți lapte degresat”, spune ea.
„Până acum am evitat grăsimea din lapte de frica colesterolului și a caloriilor. Acum știm că alimentele grase nu au impact direct asupra colesterolului din sînge. Cat despre aportul de calorii, mai degrabă reduceți cantitatea de ulei pe care o consumați și alegeți laptele integral. În special în cazul copiilor, adolescenților și sportivilor, laptele este obligatoriu integral. Până și cura de slăbire este mai eficientă dacă conține produse lactate. Pierderea în greutate este de 4 ori mai mare cu o dietă bogată în iaurt și lapte integral. Profitați de laptele de primăvară, este mai gustos și mai gras decât în orice altă perioadă a anului!”, mai explică medicul.
Sursa foto: Pixabay