ITP 2024. La ce perioadă trebuie să faci face Inspecția Tehnică Periodică. Cât vei scoate din buzunar

Inspecția Tehnică Periodică este extrem de importantă pentru orice autovehicul aflat în circulație, fară ITP valabil nu se poate circula pe drumurile publice. Valabilitatea Inspecției Tehnice Periodice (ITP) variază de la 1 la 3 ani, în funcție de vechimea autovehiculului.
Conform legii, mașinile noi nu trebuie să facă inspecția tehnică decât după 3 ani de la data înmatriculării. Dar, după ce au trecut de primul ITP, următorul va trebui făcut mai repede.La mașinile care au peste 3 ani de la data primei înmatriculări, dar mai puțin de 12 de când se află în circulație, ITP are o valabilitate de 2 ani. La vehiculele care au peste 12 ani, ITP este valabil doar 12 luni.
Pentru ca ITP să fie favorabil, autoturismul trebuie să fie în stare perfectă de funcționare. Potrivit legii, dacă există probleme tehnice minore, acesta va trece de verificarea tehnică, însă dacă se constată deficiențe majore, acestea trebuie remediate în termen de 30 de zile și apoi revenit la ITP.
Care sunt actele necesare pentru ITP
Pentru a face ITP-ul, ai nevoie de câteva documente:
- Certificat de înmatriculare al autovehiculului (talonul auto) – original sau, după caz, autorizația provizorie de circulație;
- Actul de identitate al conducătorului auto – original;
- Poliță RCA (Asigurare de Răspundere Civilă Auto) valabilă la data inspecției – original;
- Cartea de identitate a autovehiculului (CIV) – original-securizată de RAR
- în cazul în care proprietarul este o societate de leasing se acceptă copie după cartea de identitate a autovehiculului ștampilată de proprietar cu mențiunea ”conform cu originalul”.
ITP 2024. Cât costă Inspecția Tehnică Periodică
Prețul pentru inspecția tehnică periodică poate fi între 110 și 200 de lei și variază în funcție de service-ul ales pentru realizarea ITP, dar și de tipul autovehiculului. Unele companii cer un tarif diferențiat în funcție de motorizare: benzină, diesel sau GPL.
Cât costă amenda dacă ai ITP-ul expirat
Conducerea unei maşini cu ITP expirat în 2024 reprezintă contravenţie. Conform legislației în vigoare, fiecare vehicul care circulă pe drumurile publice din România este obligat să dețină o Inspecție Tehnică Periodică (ITP) valabilă, iar în situația în care termenul de valabilitate al ITP-ului expiră, înmatricularea vehiculului este suspendată automat.
De la 1 ianuarie 2024, punctul de amendă a fost stabilit la 165 lei. Așadar, conducerea unui autoturism fără ITP valabil atrage sancțiuni substanțiale, variind între 9 și 20 de puncte de amendă, iar în cazul în care înmatricularea vehiculului a fost suspendată, amenda aplicată este de 20 de puncte.
Atunci când un șofer este depistat circulând cu ITP-ul expirat, acesta se expune la primirea a două amenzi distincte. Prima amendă este pentru conducerea unui autoturism fără ITP valabil, iar cea de-a doua este pentru conducerea unui vehicul ale cărui drepturi de înmatriculare au fost suspendate. Prin urmare, aceste sancțiuni conduc, în cazul acumulării punctelor maxime, la o amendă totală care poate ajunge și până la suma de 6.600 de lei.