Ingredientul extrem de toxic pe care gospodinele îl pun în ciorbă. Ce ai făcut greșit până acum
Dacă iubești (ca mai toți românii de altfel) ciorba, trebuie să știi exact ce și cum pui în ea ingredientele, mai ales că unele sunt extrem de nocive, deși nu se cunoaște prea bine acest aspect.
De exemplu, dacă pui la fiert legume cumpărate din supermarket sau chiar și din piață, însă nu ai certitudinea că sunt bio, atunci este important să arunci prima apă – arunci apa după ce ajung în punctul de firbere. De obicei, acolo se descarcă majoritatea chimicalelor folosite pentru solul în care au fost cultivate, adică îngrășămintele și pesticidele folosite la creștere.
De asemenea, este important ca legumele să fie fiete în apă cu sare pentru a le da gust. Dacă nu se adaugă sare la fiert, legumele vor fi fade, iar sarea adăugată ulterior nu va conferi același gust.
Iar dacă o prepari cu borș, în ciuda gustului acrișor, acesta este ideaș pentru că aduce în ciorbă o substanță cu un efect puternic alcalinizant, ideală.
Ingredientul extrem de toxic pe care gospodinele îl pun în ciorbă
Mai mult decât atât, dincolo de fierberea în două ape a legumelor, ar trebui să fii atent și la ce adaugi în ciorbă. De exemplu, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a procurat produse de tip borș la plic, pentru a realiza un studiu prin care să atragă atenția oamenilor în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și ce efecte nocive ar putea avea asupra sănătății organismului uman.
Studiile arată că specialiștii au găsit următoarele ingrediente în preparatul de mai sus:
- 100% dintre produsele analizate conțineau acid citric;
- 85% dintre produsele analizate conțineau acid lactic;
- 77% dintre produsele analizate aveau monoglutamat de sodiu. E621 – Monoglutamat de sodiu – poate produce dureri de cap, slăbiciune, greață, arsuri. Nu trebuie consumat de către femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci;
- 77% dintre produsele analizate conțineau grăsime vegetală de palmier (nu s-a menționat de către producător dacă grăsimea este parțial hidrogenată sau nehidrogenată).
Potrivit specialiștilor în domeniu, uleiul de palmier parțial hidrogenat și/sau hidrogenat conține acizi grași de tip trans, care pot crește nivelul colesterolului nociv.
Așadar, ai grijă ce folosești atunci când pregătești o ciorbă pentru a nu o tramsforma într-o adevărată otravă!