Ignatul porcului 2021 – dată, tradiții și obiceiuri

Ignatul porcului 2021. Iată când are loc această sărbătoare și care sunt tradițiile și obiceiurile pe care mulți români încă le respectă.
Ignatul marchează debutul sărbătorilor de iarnă, ce se întind pe parcursul a trei săptămâni, începând din data de 20 decembrie.
Ignatul porcului 2021
Așadar, Ignatul porcilor are loc pe 20 decembrie. În această zi în calendarul ortodox este cinstit Sfântul Ignatie Teoforul, cel despre care se spune că a fost ţinut în braţe chiar de Iisus Hristos, pe vremea când era copil.
Ce legătură există între cele două sărbători? Preoții susțin că niciuna, deoarece ritualul tăierii porcului este un obicei păgân.
Ritualul sacrificării porcului în preajma sărbătorilor Crăciunului aminteşte de jertfele de animale practicate de popoarele vechi (egipteni, greci, romani) în perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul.
În credinţa vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinităţii întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la solstiţiul de iarnă. Pentru a veni în ajutorul Soarelui, oamenii sacrificau porci.
Tradiții și obiceiuri de Ignat
Există multe tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare. Se spune că în noapte de Ignat, porcii care urmează să fie tăiați visează un cuțit. Totodată, tradiția spune că cine nu taie porcul în această zi, i-l mănâncă lupul în cocină. Chiar și așa, există zone în țară unde porcul se taie în ajunul Crăciunului.
În ziua lui Ignat e bine să vezi sânge, ca să fii ferit de boli. Cine nu are porc trebuie să taie măcar o găină.
Se obişnuieşte ca, după ce este gata de pârlit, să se pună un ţol peste porc şi să se suie pe el cei mici, să se veselească, pentru că porcul să fie mâncat cu poftă. Probabil că mulți români au făcut asta în copilărie.
Ion Creangă povesteşte în ”Amintiri din copilărie” despre acest moment: „La Crăciun, când tăia tata porcul şi-l pârlea, şi-l opărea, şi-l învelea iute cu paie, de-l înnăduşa, ca să se poată râde mai frumos, eu încălecam pe porc deasupra paielor şi făceam un chef de mii de lei, ştiind că mie are să-mi dea coada porcului s-o frig şi beşica s-o umplu cu grăunţe, s-o umflu şi s-o zurăiesc după ce s-a usca…”
Femeile, de obicei, se ocupă de împărţirea cărnii pe categorii. Se pune deoparte carne pentru cârnaţi, caltaboşi, tobă, pentru friptura de la ”pomana porcului”. Picioarele se folosesc pentru piftie. Se spune că românul ştie să folosească fiecare bucată din porc, mai mult decât orice naţie din lume care mănâncă acest fel de carne.
Ignatul porcului 2021 – noi reguli
În prezent, tăierea porcului nu se mai face ca în trecut, asta pentru că trebuie respectate anumte norme. Potrivit legii, înainte de sacrificat, portcul trebuie asomat de către medicul veterinar, cu ajutorul unui pistol cu glonţ captiv.
O regulă de bază la tăierea porcului este examinarea cărnii. Odată ce gospodarul îşi taie porcul de Crăciun, trebuie să meargă la medicul veterinar de circumscripţie pentru a efectua examenul trichineloscopic al cărnii.
Legenda lui Ignat
Există însă și o legendă legată de Ignat, care are legătură totuși cu sacrificarea porcului. Aceasta spune că acesta și-ar fi ucis tatăl din greșeală, în timp ce tăia porcul. L-a îngropat, l-a plâns, i-a făcut pomeni, apoi a plecat în lume.
Un preot căruia i-a mărturisit păcatul l-a sfătuit să planteze un tăciune și să aștepte ca din el să răsară o tufă. A făcut acest lucru de ignat, apoi omul se căsătorește și se mută cu familia lui în apropierea acelei ape unde făcuse luntrea.
După multă vreme, omul aude strigăte de ajutord e pe malul celălalt și așa găsește doi bătrâni pe care el decide să-i adăpostească în casa lui și cărora le mărturisește păcatul din tinerețe.
Potrivit tradițoiei, cei doi bătrâni erau chiar Dumnezeu şi Sfântul Petru, care au văzut că bărbatul trăiește într-i casă sărăcăcioasă, așa că fac o minune. Sub un ștergar, soția lui găsește o pâine caldă. Așa își dă Ignat seama pe cine a primit, de fapt, în casă.
Dumnezeu i-a zis să-i urmeze, asigurându-i că va avea grijă de el. La plecare, Ignat a văzut că în locul tăciunelui răsărise o tufă înverzită. Acela era semnul că păcatul i-a fost iertat.
Citește și: Când vine Moș Nicolae. Copiii vor primi cadouri în ghetuțe
Povestea Sfântului Mucenic Ignatie Teoforul

Povestea Sfântului Mucenic Ignatie Teoforul
Povestea Sfântului Mucenic Ignatie Teoforul, pomenit de Biserica ortodoxă pe 20 decembrie, este alta. El ar fi copilul pe care Iisus l-a luat în braţe şi l-a dat ca pildă de smerenie ucenicilor Săi, zicând: „De nu vă veţi întoarce şi nu veţi fi precum pruncii, nu veţi intra în împărăţia cerurilor” (Matei 18, 2-4).
Se presupune că Sfântul Ignatie a fost hirotonit episcop al Antiohiei de către Apostolul Petru, fiind al treilea episcop al Antiohiei. A murit la Roma, în jurul anului 110, fiind aruncat în arena leilor la porunca împăratului Traian, pentru că acesta nu a vrut să se lepede de credința sa.
După ce leii i-au sfâşiat trupul, i-au rămas numai oasele pe care le-au luat creştinii şi le-au dus în Antiohia. În ţara noastră, părticele din moaştele Sfântului Ignatie Teoforul se află la Schitul Darvari din Capitală, în Catedrala episcopală din Galaţi, dar şi la Mănăstirea Tismana, potrivit adevărul.ro.