Facturi uriașe la curent și gaze? Iată ce e de făcut

Facturi uriașe la curent și gaze? Scumpirile la energie electrică și gaze îi sperie pe mulți români. Unii s-au trezit deja cu facturi umflate, în timp ce alții se gândesc cu îngrijorare la plata utilităților. Iată ce e de facut în aceste situații.
România se confruntă cu scumpiri în lanț. De la energie și gaze, până la alimentele de bază. Oamenii privesc cu îngrijorare la viitor și se întreabă ce e de făcut dacă primesc facturi mai mari decât consideră că ar trebui.
Facturi uriașe la curent și gaze? Iată ce e de facut
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, susține că oamenii case se află într-o astfel de situație trebuie să depună sesizare către ANPC. Cei care nu depun o plângere nu au altceva de făcut decât să achite facturile, dacă nu vor să se trezească fără utilități.
„Acolo unde nu sunt semnale că aceste facturi au fost făcute ilegal, că n-au respectat această ordonanță 118, oamenii să-și plătească facturile. Acolo unde sunt semnale și au făcut sesizări către ANPC mă aștept de la furnizorii de servicii să facă aceste corecții cât mai repede posibil în așa fel încât facturile corectate să poată să fie plătite corespunzător.
Este o perioadă de timp, de la emiterea facturii până la data scadentă, 20 chiar 30 de zile. Sunt sigur că este suficient timp ca acești furnizori să-și corecteze facturile. Nu trebuie să aștepte neapărat controlul ANPC. Se pot sesiza de la sine.”, a explicat ministrul Economiei la Antena 3.
Cum știți dacă factura este “umflată”?
Ministrul Energiei recunoaște că milioane de români au fost păcăliți la facuta de curent. Aceștia au emis facturi uriașe de mii de lei, fără să scadă reducerile de la stat.
Citește și: Case scoase la vanzare cu 250 de euro, în România
Un singur mare furnizor a emis până pe 15 decembrie înștiințările de plată așa cum trebuia. Ceilalţi s-au mobilizat abia după demararea mai multor controale, spune ministrul Economiei, care a recomandat românilor să nu plătească facturile mincinoase.
Puteți verifica foarte simplu dacă factura pe care ați primit-o este sau nu compensată. Pe a doua pagina a facturii ar trebui să apară că s-a aplicat o subvenție în baza Legii 259.
Dacă această informație nu apare, atunci sunați de urgență furnizorul. Ministrul a mai spus că acei furnizori care nu au respectat legea riscă să li se ridice licenţa.