Echinocțiul de primăvară – momentul din an în care ziua și noaptea sunt egale. Semnificație și tradiții neștiute
Echinocțiul de primăvară a avut loc în 2024 miercuri, pe 20 martie, la ora 05:06 (ora României). Fenomenul marchează începutul primăverii astronomice în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică începe toamna astronomică.
Termenul de echinocțiu sau echinox se referă la fenomenul astronomic care se întâmplă de două ori într-un an – primăvara și toamna -, atunci când ziua devine egală cu noaptea. Denumirea de echinocțiu provine de la cuvintele din limba latină: ”aequus”, care înseamnă „egal”, și „nox”, care se traduce prin „noapte”.
În timpul echinocțiului, Soarele strălucește direct pe ecuatorul Pământului, rezultând cantități aproape egale de lumină și de întuneric. După momentul echinocțiului de primăvară zilele vor fi tot mai lungi, iar nopțile tot mai scurte. Acesta reprezintă începutul primăverii astronomice în emisfera nordică și al toamnei astronomice în emisfera sudică.
La Polul Nord, odată cu răsăritul Soarelui, începe ziua polară de 6 luni, în timp ce la Polul Sud începe noaptea polară. La Ecuator, Soarele trece la amiază exact pe la Zenit (n.n. – punctul cel mai înalt de pe bolta cerească), potrivit site-ului History.com.
Echinocțiul de primăvară. Semnificație și tradiții neștiute
Echinocțiul de primăvară era o adevărată sărbătoare a reînvierii, a purificării și a luminii, în timpurile străvechi, iar Soarele era sărbătorit ca o zeitate. În timpul echinocțiului de primăvară, oamenii știau că puterea Soarelui se întărește iar lumina crește în intensitate.
În România, denumirea populară a fenomenului astronomic este ”Târ Înainte”, respectiv ”Târ Înapoi” (potrivit volumului ”Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român”, de Ion Ghinoiu, 2000).
Durata zilei (luminată de soare) va continua să crească, iar cea a nopţii să scadă, până la data de 21 iunie, când se va încheia primăvara astronomică, odată cu solstiţiul de vară. În perioada echinocţiului de primăvară, totul se trezeşte la viaţă, tinde să iasă la suprafaţă, să se bucure de energiile profunde ale primăverii. Astrologii susţin că momentul când ziua devine egală cu noaptea (la echinocţiul de primăvară) simbolizează o stare de armonie, o stare de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât şi o transformare benefică a naturii noastre umane.