E lege! Amendă uriașă, de la 10.000 la 20.000 lei, dacă faci un singur lucru
E lege! Amendă uriașă, de la 10.000 la 20.000 lei, dacă faci un singur lucru! Recent, preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea prin care încălcarea interdicţiei de a adăuga pe drapelul României alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege va fi sancţionată cu amendă foarte mare.
Astfel, legea promulgată de către Klaus Iohannis are ca obiect de reglementare modificarea art. 20 din Legea nr. 75/1994, în sensul stabilirii şi sancţionării drept contravenţie a faptei constând în încălcarea interdicţiei de a adăuga pe drapelul României alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare. În caz contrar, poți primi o amendă de la 10.000 la 20.000 de lei!
”Cetăţenii sunt datori să manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României şi să nu comită niciun act prin care s-ar aduce ofensă acestora. Încălcarea interdicţiei constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei de către agenţii constatatori din cadrul Poliţiei Române şi ai Jandarmeriei Române, cu respectarea dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare”, arată legea promulgată.
Ce amendă primești dacă locuiești la o altă adresă decât cea din buletin
Pângărirea drapelului României, ca simbol naţional, prin ataşarea de însemne peste culorile naţionale nu este singura modalitate prin care poți primi o amendă.
Persoanele care nu locuiesc la domiciliul aflat în cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului. În cazul în care nu respectă această regulă, riscă să primească amenzi cuprinse între 40 și 80 de lei.
”Art. 39. (1) Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege.
Așadar, cei ce nu respectă legea, riscă să primească, de la persoane împuternicite din cadrul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor sau de la polițiști, amenzi cuprinse între 40 și 80 de lei, scrie avocatnet.ro.