E casa ta sigură sau vulnerabilă? Sfaturi pentru a te proteja în 2024
Locuiești în casa mult visată, cu grădină și piscină. Sau într-un apartament cu vedere spre parc și munte. Te bucuri de ce ai realizat.
Dar te-ai întrebat cât de protejată e locuința ta? Ai investit suficient în securitate? E un moft sau o condiție de bază pentru liniștea ta? Hai să vedem cum poți evalua cât de bine protejată e casa ta, și ce opțiuni ai la dispoziție.
Uși și ferestre de încredere
Ușile și ferestrele sunt granița dintre exterior și interior, dintre domeniul public și spațiul personal. Ușile metalice, cu încuietori suplimentare și feronerie de calitate, sunt o barieră de care nu se poate trece ușor. în plus, ferestrele anti efracție sau grilajele descurajează hoțul după ce acesta constată că nu poate sparge geamul fără zgomot.
Iluminatul automatizat
Pentru case, poți alege iluminat perimetral automatizat cu senzori de mișcare. Instalează-ți și iluminat interior temporizat pentru a simula prezența în locuință.
În blocuri, poți folosi iluminatul pe holuri și intrare cu senzori de mișcare, becuri inteligente care se pot programa sau controla de la distanță.
Într-un apartament slab iluminat, un hoț poate pătrunde neobservat pe timp de noapte.
Fie că ți-ai achiziționat locuința pe cont propriu sau printr-o agenție precum Inter Imobiliare Iași, într-o zonă urbană sau rurală, aglomerată sau izolată, nu strică să-ți iei măsuri suplimentare de protecție. Mai bine să previi decât să tratezi!
Sisteme de securitate inteligente și automatizări
Instalează-ți un sistem de încuietori smart, acces controlat prin telefon sau amprentă. Te poți baza și pe un sistem de alarmă conectat la telefon, camere video de supraveghere cu acces prin internet și stocare filmări, precum și senzori de mișcare exteriori. Pentru blocuri, ai la dispoziție interfon cu cameră și acces pe baza de cod sau cartelă, care limitează cine e prezent în zonă.
Un hoț este descurajat să intre într-o casă cu un sistem de securitate vizibil, fiind surprins de camere și senzorii de mișcare. Pe de altă parte, o ușă de bloc nesecurizată permite intrarea oricărei persoane nedorite, crescând riscul de furt.
Detectoarele de fum și monoxid de carbon nu sunt un moft. Un incendiu este detectat rapid, permițând evacuarea și minimizând pagubele.
Monitorizare profesională
Dacă ai bunuri de valoare în locuință, e recomandat să închei un contract cu o firmă de securitate și monitorizare 24/7. Activarea (silențioasă) a alarmei înseamnă clipe prețioase și sosirea rapidă a echipei de intervenție.
Pentru un abonament lunar la preț accesibil, poți conta pe un ajutor suplimentar, mai ales când ești plecat de acasă pe o perioadă îndelungată.
Metodele tradiționale de protecție
Pentru cei care stau la casă, mai ales în zonele rurale sau izolate, un câine bine antrenat este un prieten de nădejde. Lătratul poate speria intrușii și îi poate avertiza pe cei din jur.
De asemenea, păstrează relații bune cu vecinii. Un ochi vigilent e o pază în plus.
Asigurarea obligatorie și facultativă a locuinței
Știi deja de ele, dar hai să recapitulăm:
- PAD (Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) este obligatorie pentru toate locuințele din România, conform Legii 260/2008. Este limitată la cele trei riscuri majore (cutremur, inundație și alunecări de teren) și nu oferă o protecție completă. Nu uita că pentru lipsa unei polițe PAD vei plăti amendă.
- Asigurarea facultativă completează acoperirea oferită de PAD, permițând proprietarilor să protejeze mult mai bine locuința.
Asigurarea facultativă acoperă o gamă largă de riscuri, inclusiv incendiu, trăsnet, explozie, căderea aparatelor de zbor, lovirea de către autovehicule, fum, gaz, boom sonic, fenomene atmosferice, prăbușiri, alunecări de teren, greutatea stratului de zăpadă, furt prin efracție, vandalism.
Asigurarea facultativă este flexibilă, polițele pot fi personalizate în funcție de nevoile proprietarului. Îți poți asigura bunurile din locuință (mobilier, echipamente electronice și electrocasnice, bijuterii și obiecte de valoare, obiecte personale, echipamente sportive. Suplimentar, poți avea acoperirii adiționale, precum răspunderea civilă față de terți, asigurare de accidente pentru proprietari și locatari, servicii de reparații rapide (home assistance). Există și opțiunea de acoperiri specifice pentru construcții speciale, cum ar fi piscinele și anexele, sau gardurile și porțile.
Conform criteriilor și opțiunilor de mai sus, tu cum stai cu protejarea locuinței tale? Ia în calcul costurile implicate și avantajele obținute. Merită să investești în liniștea ta!