Documente necesare atunci când pleci în concediu în străinătate cu mașina. Ce trebuie să faci în cazul unui accident

În timpul sezonului cald, mii de români iau cu asalt plajele din Grecia și din Bulgaria, zone în care cei mai mulți preferă să meargă cu mașina în locul avionului.
Însă, dacă te-ai hotărât să pleci în concediu cu mașina, trebuie să știi că există câteva reguli de care trebuie să ții cont pentru a nu avea probleme atunci când treci granița.
Documente necesare atunci când pleci în concediu în străinătate cu mașina
România este una dintre cele 46 de state membre ale Consiliului Birourilor, mai cunoscut ca sistemul Carte Verde, iar acest fapt îi scapă pe șoferii români de suficiente bătăi de cap. Mai mult decât atât, faptul că România face parte din Uniunea Europeană scutește șoferii de multe probleme. Practic, un șofer care provoacă daune materiale trebuie doar să aibă o poliță obligatorie RCA – care oricum e obligatorie pe teritoriul României.
Ce trebuie să faci în cazul unui accident
O protecție mai bună a mașinii o oferă asigurarea CASCO. Acest tip de asigurare auto facultativă îți garantează că vei avea cu ce să repari mașina în cazul în care suferi un accident în care ești chiar tu cel vinovat și nu vei beneficia, deci, de acoperirea RCA a celuilalt șofer.
De asemenea, asigurarea CASCO presupune că asigurătorul te va despăgubi inclusiv în caz că mașina este furată.
Însă, automobilele cu vechime peste 10 ani nu mai sunt asigurabile sau sunt asigurabile doar în limite strânse privind riscurile acoperite, motiv pentru care nu ar ajuta cu nimic în afara țării.
Ce trebuie să faci în cazul în care ești păgubit într-un accident
- Complează toate rubricile formularului de constatare amiabilă de accident sau așteaptă să vină autoritățile competente să întocmească documentele în care se consemnează accidentul, dacă legislația țării respective impune acest lucru.
- În documentele încheiate (Constatare amiabilă de accident sau Proces-verbal), trebuie să fie indicat în mod expres numărul de înmatriculare al vehiculului, marca, tipul și culoarea acestuia, numărul/seria documentului de asigurare Carte Verde dacă există și perioada de valabilitate a acestuia, precum și societatea de asigurare.
- Dacă vehiculul vinovat este înmatriculat în statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul, pentru soluționarea cazului de daună de daună vă puteți adresa:
- -asiguratorului RCA al vehiculului;
- -BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România) după întoarcerea în țară, (dacă mașina ta deplasarea) și dacă statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul face parte din Spațiul Economic European.
- Dacă ai încheiată o asigurare CASCO, te poți adresa asiguarorului tău.
Ce trebuie să faci în cazul în care ești vinovat într-un accident
Dacă un moment de neatenție te-a pus în fața producerii unui accident rutier, atunci trebuie să știi exact ce să faci.
- Complează toate rubricile formularului Constatare amiabilă de accident sau așteaptă să vină autoritățile competente să întocmească documentele în care se consemnează accidentul, dacă legislația țării respective impune acest lucru.
- Predă celuilat șofer o copie după documentul de asigurare, după talonul auto – certificatul de înmatriculare, permis de conducere .
- Dacă ai încheiată o asigurare CASCO, asistență rutieră, etc. adresează-te asiguratorului tău.