Dieta ketogenică sau cum să slăbești fără să te înfometezi. Modalitatea prin care îți intri în formă rapid
Dieta ketogenică, cunoscută și sub numele de dietă keto, este o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și bogată în grăsimi care are ca scop inducerea unei stări de cetoza în organism. Această stare metabolică implică producerea de cetonuri din grăsimi ca sursă principală de energie, în locul carbohidraților.
Ideea de la baza acestui regim este că în acest mod, organismul tău se va obișnui că grăsimea este cel mai important combustibil, pe care trebui să îl consume în totalitate, în loc să îl depună. Începe ca o păcălire a metabolismului și se transformă într-o educare a lui.
Dieta ketogenică își propune să recalibreze metabolismul tău, învățându-l să ardă toate grăsimile pe care le primește prin alimentație.
Dieta ketogenică sau cum să slăbești fără să te înfometezi. Ce alimente sunt permise în dieta ketogenică
Proteine din carne, lactate și ouă
- Carne: pui, porc, vită, oaie, miel, capră, berbec, ied și pește, ficat.
Aruncă din bucătărie orice fel de mezeluri, cârnații, carnea afumată sau procesată industrial.
- Lactate: lapte, unt, iaurt grecesc, smântână, telemea maturată, cașcaval, brânzeturi franțuzești sau italienești, practic cam orice îți dorești.
Idealul ar fi să găsești o sursă de încredere pentru lactate, ca să le poți consuma cât mai proaspete și naturale.
- Ouă: sunt de preferat ouăle de țară sau bio
Grăsimi din uleiuri și semințe
- Pe lângă grăsimile care vor veni și din alimentele cu proteine, o mare parte din aportul zilnic provine din uleiuri, semințe și fructe cu nivel crescut de grăsimi sănătoase.
- Uleiuri permise: in, cocos, cânepă, germeni de grâu, avocado, nuci, seminţe de dovleac, măsline, porumb şi seminte de struguri, măsline
- Semințe și fructe uscate: alune de pădure, migdale, nucă românească, nuci braziliene, caju, macadamia, fistic, semințe de in și de floarea soarelui, semințe de dovleac, sâmburi de caisă și semințe de susan
- Alte surse de grăsimi vegetale: avocado, nuca de cocos și uleiul de cocos, măslinele și uleiul de măsline
- Legume și fructe. Pentru asigurarea aportului de glucide de 5% zilnic, dar și echilibrarea aportului nutrițional, poți consuma oricare dintre următoarele fructe și legume: broccoli, conopidă, spanac, fasole verde, varză, ardei, castravete, roșie, morcov, ceapă, usturoi, dovlecei, vinete, salată verde, ridiche, țelină, fructe de pădure, kiwi, ananas, mere. Cantitățile trebuie să fie moderate, deci cel mai probabil legumele și fructele vor constitui mici garnituri pentru prânz sau cină (jumătate de cană).
Beneficiile dietei ketogenice:
- Pierderea în greutate. Consumul redus de carbohidrați și creșterea aportului de grăsimi pot ajuta la pierderea în greutate.
- Controlul zahărului din sânge. Dieta keto poate ajuta la menținerea nivelurilor de zahăr din sânge în limite normale și poate fi benefică pentru persoanele cu diabet de tip 2.
- Creșterea nivelului de energie. Cetonurile pot furniza o sursă de energie mai constantă decât carbohidrații.
Însă, dacă vrei să încerci o dietă ketogenică, ar fi bine să consulți un profesionist în nutriție sau un medic pentru a te ajuta să o implementezi corect. De aseamenea, vei avea nevoie și să monitorizezi orice posibile efecte secundare asupra sănătății.