Diana are doar 19 ani și un diagnostic crunt, leucemie acută. Are nevoie urgent de trombocite și sânge
Caz urgent!
Diana are doar 19 ani și un diagnostic crunt, leucemie acută.
În prezent se află internată la Institutul Clinic Fundeni din București, pe secția Hematologie, și are nevoie urgent de sânge! Nu contează grupa!
Donarea de sânge se poate face la Centrul de Transfuzii Slatina sau la Centrul de Transfuzii Filantropia din București, cu mențiunea „Pentru Ion Narcisa Diana”.
#donând_salvați_o_viață
Ce este leucemia
Leucemia este un termen general pentru cancerul celulelor maduvei hematogene din care se formeaza celule sanguine. Tipul de leucemie depinde de tipul de celula care devine canceroasa si daca aceasta creste rapid sau lent. Astfel, leucemia poate fi limfocitara sau mieloida, respectiv acuta sau cronica. Leucemia limfocitara reprezinta cresterea anormala a celulelor de la nivelul maduvei hematogene care devin limfocite, un tip de celule albe cu rol important in sistemul imunitar. In leucemia mieloida, apare cresterea anormala a celulelor maduvei hematogene care se maturizeaza in celule rosii (eritrocite), celule albe (leucocite) si trombocite.
Leucemia cronica progreseaza mai lent decat leucemia acuta, care necesita tratament imediat.
Cauza aparitiei leucemiei nu este pe deplin inteleasa, insa se considera ca leucemia se datoreaza unor anomalii la nivelul ADN-ului celulelor din maduva hematogena ceea ce interfera cu controlul normal al diviziunii celulare, astfel incat celulele afectate se inmultesc necontrolat sau sunt rezistente la moartea celulara normala, rezultand leucemia.
Cele mai frecvente 4 tipuri de leucemie sunt: leucemia acuta limfocitara (LAL), leucemia acuta mieloida (LAM), leucemia cronica limfocitara (LCL) si leucemia cronica mieloida (LCM). Leucemia apare cel mai adesea la adultii cu varsta peste 65 de ani, dar este si cel mai frecvent cancer la copiii cu varsta de pana la 15 ani, reprezentand 33% din toate cancerele la copii.
Unele forme de leucemie sunt mai frecvente la copii, iar altele apar mai ales la adulti. Leucemia acuta limfocitara (LAL) este cea mai frecventa forma de leucemie la copii, urmata de leucemia acuta mieloida (LAM).
Decenii de cercetare au condus la rezultate mult imbunatatite pentru copiii diagnosticati cu LAL. Cele mai frecvente doua tipuri de leucemie la adulti sunt leucemia acuta mieloida (LAM) si leucemia cronica limfocitara (LCL), care apar la persoanele > 65 ani.
Tratamentul pentru leucemie poate fi complex – in functie de tipul de leucemie si de alti factori. Diferitele tipuri de leucemie au optiuni de tratament si prognostic diferite.