De ce nu este bine să faci nuntă în postul Crăciunului. Ce spun preoții despre acest subiect
De ce nu este bine să faci nuntă în postul Crăciunului? Nunta în Postul Crăciunului nu este recomandată din perspectiva tradiției și a învățăturii Bisericii Ortodoxe. Această perioadă de post este dedicată pregătirii spirituale pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, fiind un timp de rugăciune, pocăință și abținere de la excese.
Deşi Taina Căsătoriei nu prevede vreo anumită perioadă când nu se poate săvârşi, rânduielile bisericeşti prevăd perioade când preoţii nu pot să săvârşească această slujbă. Astfel, nu se pot face nunţi în :
- Postul Paştilor,
- Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel,
- Postul Adormirii Maicii Domnului şi
- Postul Naşterii Domnului.
- în toate zilele de miercuri şi vineri din timpul anului bisericesc,
- în zilele de 14 septembrie şi 29 august,
- în săptămâna brânzei, adică cu şapte zile înainte de Postul Paştelui,
- în Săptămâna Luminată, adică între Paşti şi Duminica Tomii,
- în Duminica Rusaliilor,
- în ajunul şi în ziua tuturor praznicelor împărăteşti şi
- în perioada cuprinsă între Crăciun şi Bobotează.
Ce spun preoții despre acest subiect
Preotul Lucian Farcaşiu explică motivul pentru care nu se fac nunți în Postul Crăciunului sau în alte perioade de post de peste an.
”Această perioadă de postire se referă, atât la postirea sufletească cât şi la cea trupească, iar postirea trupească nu are în vedere numai abţinerea de la anumite mâncăruri şi băuturi într-o anumită perioadă, ci şi la abstinenţa conjugală a soţilor. Abstinenţa soţilor în perioada postului are în vedere pregătirea acestora pentru împărtăşirea cu Sfintele Taine în chiar ziua Praznicului, ori, pentru primirea Sfintei Împărtăşanii trebuie şi această pregătire trupească prin înfrânarea conjugală.
Aşadar, nu împreunarea soţilor este un păcat înaintea lui Dumnezeu, căci “taina aceasta mare este… în Hristos şi în Biserică”, ci nesocotirea Sfintei Împărtăşanii, a cărei primire o aşteptăm la sfârşitul postului, dacă nu ne pregătim cuviincios pentru ea, atât sufleteşte, cât şi trupeşte”, spune preotul Lucian Farcaşiu, citat de Ziarul Lumina.