De ce mor adulții sănătoși de coronavirus. Explicația specialiștilor
Coronavirusul nu ocolește pe nimeni, nici măcar pe oamenii aparent sănătoși, așa cum s-a crezut inițial. Vedem zilnic în statisticile prezentate de autorități printre decese și persoane fără comorbidități. Iată explicația unui medic pentru această situație.
Persoanele cu risc crescut de a dezvolta complicații în urma infecției cu SARS-COV-2 sunt cele în vârstă și cele care au anumite afecțiuni cronice, precum: boli de inimă, diabet zaharat, boli pulmonare sau boli care compromit sistemul imunitar.
Forme severe de COVID -19 la tineri
Există și cazuri când persoane aparent sănătoase fac forme grave de coronavirus, care duc ulterior la deces. Expertul în sănătate publică, Ioana Stăncel, a explicat la Digi24 ce se întâmplă, de fapt.
Prima situația este aceea când oamenii ajung prea târziu la spital, iar manifestările bolii sunt violete.
“În primul rând, virusul se manifestă în furtuna antinflamatorie, care duce a manifestările violente care nu mai răspund la tratament. Sau, oamenii ajung prea târziu la spital, iar schemele terapeutice nu mai sunt eficiente. Chiar dacă se aplică tot ce este eficient ca tratament în această boală, persoana nu răspunde”, a explicat aceasta.
Ce înseamnă “aparent sănătos”?
Trebuie precizat și faptul că românii merg rareori la medic, astfel că e posibil ca persoana să fi avut și alte probleme de sănătate de care să nu fi știut. Există mulți adulți “aparent sănătoși” care, în realitate, suferă de boli cardio-vasculare sau diabet. Și oamenii supraponderali sunt expuși risculului de a dezvolta o formă gravă de COVID.
“Chiar dacă nu sunt diagnosticate, aceste afecțiuni există și, pe acest teren, infecția are alte forme de manifestare, astfel că pacientul răspunde mult mai greu la tratament”, a adăugat Ioana Stăncel.
În a treia categorie sunt incluși adulții sănătoși care cred că ei nu pot păți nimic, drept urmare și măsurile de prevenție sunt reduse. Totodată, în cazul în care apar simptomele, aceștia le pun pe seama unor alte afecțiuni și ajung prea târziu la spital, mai spune specialiștul.