„Dacă renunț la școală, nu o să ajung nimic în viață”. Povestea adolescentei care vrea să devină profesor
Sărăcia este unul dintre principalele obstacole care se pun în calea educației din România și mulți copii renunță la școală pentru că nu au bani să își cumpere haine, rechizite sau să plătească mijlocul de transport care i-ar duce până la unitatea de învățământ la care sunt înscriși. Deși se consideră că învățământul din România este gratuit, familiile elevilor suportă multe costuri ca să îi poată trimite pe aceștia în clase cu tot ce au nevoie.
Un exemplu concret este fata de 16 ani din Iași, care oferă o lecție de voință tuturor tinerilor aflați în aceeași situație. Bianca Michiu merge pe jos 26 de kilometri dus-întors spre școală, atunci când nu are bani să își cumpere bilet de autobuz. Adolescenta din comuna Șipote, judetul Iași, a uimit toată țara cu povestea ei impresionantă și a stârnit lacrimi în ochii celor care au văzut-o cu cât drag a vorbit despre învățătură și despre dorința ei de a-și depăși condiția.
Bianca Michiu ar putea lua autobuzul care oprește la câteva sute de metri de casa ei, dar nu își permite să dea zilnic 20 de lei pe un bilet dus-întors, așa că uneori preferă să meargă pe jos prin ger, caniculă sau ploaie, numai ca să ajungă la ore și să nu piardă lecțiile. Se înarmează cu lanternă și umbrelă, apoi își face curaj să iasă pe ușă, în întunericul de afară. În ianuarie 2022, fata a mers de trei ori pe jos până la școală și înapoi.
„Un bilet costă 10 lei dus și 10 lei întors, iar când nu am bani, nu am ce să fac, merg pe jos. E greu, e frig, mi-e foarte frică, mai ales seara, când mă întorc. (…) De acasă și până la liceu, fac o oră. Mi-e foarte frică seara să mă întorc, că e întuneric, dar mai reușesc să găsesc 10 lei să mă întorc cu autobuzul. M-am învățat așa, e greu, dar nu am ce să fac. Uneori e mai bine, alte ori e mai rău”, a spus eleva de 16 ani pentru Bzi.
În prezent, familia ei abia își permite traiul de pe o zi pe alta pentru că singura lor formă de venit este alocația Biancăi Michiu. Din suma modestă pe care eleva o primește de la stat, trebuie să cumpere și medicamente pentru mama ei care suferă de ciroză hepatică, dar și alimente pentru o lună întreagă.
„Dacă renunț la școală nu o să ajung nimic în viață și o să ajung la săpat. Aș învăța mai mult să am multe în viitor.”, le-a spus fata reporterilor de la Observator.
Colegii săi au rămas impresionați de drama prin care trece și au încercat să o ajute, dar ei nu pot acoperi la nesfârșit nevoile unei familii.
„Atunci am rezolvat într-o anumită măsură din ajutorul dat de profesori, de colegi, dar iată că în ianuarie lucrurile s-au repetat.”, a explicat profesoara Liliana Brânzanu, care este director la Liceul Tehnologic Vlădeni.
Din păcate, nici școala nu o poate ajuta pentru că abonamentul de transport nu se decontează integral și deși costă aproape 400 de lei pe lună, eleva primește înapoi doar 57 de lei.
„Nu este normal să vedem un copil că se chinuie sa meargă la școală deși avem învățământul gratis.”, a declarat Ciprian Mihalcea, reprezentant ONG.
La noi în țară sunt mulți elevi care înțeleg situația Biancăi Michiu din Iași, dar nu toți sunt la fel de puternici și de motivați să meargă la școală indiferent de condiții. Unii renunță chiar și la anii de învățământ obligatoriu sau rămân repetenți pentru că nu se pot concentra la învățătură din cauza problemelor pe care le au în familie. Potrivit statisticilor, cei mai mulți dintre cei care abandonează studiile provin din mediul rural.