Cutremur în România, marți dimineață. Ce magnitudine a avut seismul

Un cutremur cu magnitudinea de 2,7 grade pe scare Richter s-a produs marți în zona seismică Vrancea.
Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul s-a produs la ora 04.59 și s-a simțit în special în orașele aflate în apropierea epicentrului. Cutremurul a fost unul de mare adâncime, find localizat la 112 kilometri sub nivelul solului și nu a produs pagube.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 64 km NE de Ploiești, 65km E de Brașov, 117 km N de București, 125 km V de Brăila, 128 km S de Bacău, 128 km V de Galați, 138 km NE de Pitești, 179 km E de Sibiu, 182 km N de Ruse și 210 km SV de Iași.
Este al optulea cutremur înregistrat de seismologi în luna mai.
Citește și: O femeie din România a fost abuzată timp de 13 ani. O poveste cutremurătoare
Cel mai mare de anul acesta
Cel mai mare cutremur din 2021 s-a produs în urmă cu o lună, pe 9 aprilie, în Vrancea. Seismul a avut magnitudinea de 4,5 grade și a fost resimțit și în Capitală.
Cutremurul cu magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter s-a produs la adâncimea de 120 de kilometri, potrivit Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare și pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul s-a produs în apropierea oraşelor Bacău, Brașov, Ploiești, Galați, Brăila, Iași, București, Pitești, Sibiu, Chișinău.
Când vine un cutremur major în România
Informațiile privind producerea unui seism puternic au fost date de profesorul Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Acesta a declarat, marți, la Antena 3, că un cutremur puternic se poate produce oricând în România. Recent, directorul onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, a afirmat că cel puțin până în 2040 ar trebui să stăm liniștiți în privința unui seism puternic în România.
“Dânsul este mai optimist, aș zice eu. E greu de spus, nici măcar la nivelul acesta, să spui intervale de timp mai mari dacă ne așteptăm sau nu la un cutremur. Sincer să fiu, din punctul meu de vedere, un cutremur poate să apară oricând în România. Nu trebuie să ne speriem, dar trebuie să fim cât mai bine pregătiți.
Din punct de vedere al omului de știință, orice cutremur și alea mai mici, și cu atât mai mult cele mai mari, sunt extrem de prețioase. Nu ne dorim un cutremur pentru că știm ce înseamnă: distrugeri, pierderi de vieți omenești. Pe de alta parte, ca om de știință tu trebuie să fi foarte bine pregătit, să vânezi tot ce se întâmplă ca să ai date. Acestea sunt esențiale pentru ce măsuri vom lua în continuare. Orice studii și inclusiv predicția se bazează pe ce observăm noi”, a explicat profesorul Mircea Radulian.