Cum trebuie să arate un CV. Cum se completează fiecare câmp
Cum trebuie să arate un CV pentru a impresiona un angajator? Iată cum se completează fiecare câmp și trebuie să știi despre completarea acestuia pentru a-ți mări șansele de a obține locul de muncă dorit.
Toată lumea știe ce este un CV, însă nu mulți cunosc și semnificația acestuia. Abrevierea vine de la “curriculum vitae”, care înseamnă “program de viață”. În acest context ne referim, evident, la viața profesională.
Cum trebuie să arate un CV
Un CV bine redactat, care conține informații esențiale, sporesc șansele candidatului de a ajunge la un interviu de angajare. Se poate spune că CV-ul este oglinda unei persoane.
Pe lângă informațiile profesionale care se regăsesc în conținutul acestuia, aspectul său și felul în care este completat poate spune multe și despre personalitatea candidatului. Așadar, dacă îți dorești să obții un anumit job, asigură-te că asta se vede și în CV-ul tău.
Există multe ghiduri ale unui CV perfect, însă cel mai important este ca angajatorul să descopere în el informațiile relevante despre candidat și să-și dea seama, de la o primă vedere, dacă ești compatibil cu acel loc de muncă.
Atunci când îți completezi CV-ul, trebuie să ai un singur lucru în minte: scopul lui este acela de a-ți obține un interviu. Restul depinde de tine!
Citește și: Declaraţia pe propria răspundere şi adeverinţa de la angajator. Cum trebuie să le completezi
CV – model, stil, lungime
Prima impresie este importantă și în acest caz, așa că asigură-te că CV-ul tău este frumos așezat în pagină, cursiv, coerent și fără greșeli gramaticale sau de ortografie.
Încearcă să folosești culoarea neagră în redactarea documentului și să nu faci multe artificii care îi pot lua din lizibilitate. Dacă locul de muncă pentru care candidezi este unul care are necesită creativitate, atunci fă exact invers: asigură-te că arăți potențialului tău angajator că ești inventiv și lasă în urmă clasicul CV.
Un lucru la care nu mulți sunt atenți înainte de a trimite documentul este formatul său. Asigură-te că este PDF, așa te vei sta liniștit că diferitele programe de citire nu vor tranfroma diacriticele în simboluri indescifrabile.
În ceea ce privește lungimea unui CV, acesta nu ar trebui să se întindă mai mult de două pagini. Dacă ai foarte multă experiență, atunci asigură-te că îi oferi angajatorului informațiile pe care crezi că el le consideră relevante. Totodată, dacă candidezi la mai multe job-uri sau mai multe funcții, atunci ar trebui să ai pregătite mai multe CV-uri, fiecare cu informațiile importante și relevante pentru job-ul respectiv.
Cum se completează fiecare câmp din CV
Există mai multe tipuri de CV-uri:
- cronologic – preferat de angajatori, deoarece pot descoperi cu ușurință parcursul tău profesional.
- funcțional – ideal pentru cei care vor să facă o schimbare în carieră sau care nu au foarte multă experiență, acesta scoțând la iveală abilitățile și competențele candidatului.
- combinat – este un funcțional, organizat coronologic. Am putea spune că este CV-ul standard, care nu este însă și foarte atrăgător pentru angajator.
- țintit – un model de CV personalizat în funcție de un job anume, fiind conceput pornind de la lista de cerințe din anunțul angajatorului.
Găsești AICI un model standard de CV completat, în format word și pdf, dar și câteva modele pentru diferite domenii.
Unele companii pot cere în mod expres modelul în format european, folosit de milioane de persoane.
CV-ul in format Europass necompletat poate fi descarcat de aici: http://europass.cedefop.europa.eu/documents/curriculum-vitae/templates-instructions