Cum știi că ai coronavirus. Ce se întâmplă după trei zile de la infectare

România înregistrează record după record în ceea ce privește cazurile de coronavirus, iar autoritățile nu exclud situația ca până la finalul lunii să avem și 7.000 de cazuri noi pe zi. Spitalele abia fac față numărului copleșitor, iar prevenția rămâne cea mai sigură măsură.
Avem aproape 6.000 de cazuri de infectări zilnice, peste 900 de pacienți la ATI și zeci de morți. Coronavirusul pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Bucureștiul și alte 9 județe sunt în scenariul roșu. Sunt peste 500 de școli în toată țara care funcționează după acest scenariu. Masca este obligatorie și în spațiile deschise, iar autoritățile îndeamnă cetățenii să păstreze distanța, să poarte masca și să se spele cât de des pot pe mâini.
Cum știi că ai coronavirus
Medicii trăiesc un coșmar, iar situația Italiei din primul val al pandemiei pare să se repete și în multe spitale din România. Doctorii sunt puși în situația de a decide cine trăiește și cine moare. Sunt prea puține paturi la ATI și prea mulți bolnavi. În acest context, medicii de familie monitorizează și în prezent, prin telefon, pacienții care se tratează acasă de Covid.
Sezonul de gripă îngreunează și mai mult situația, făcând dificilă punerea unui diagnostic fără un test COVID. Dacă vi se pare că aveți simptome specifice noului virus, cel mai important lucru este să vă izolați imediat.
În mediul online și pe grupurile de Whatssap circulă un îndrumător care vă poate fi util să faceți diferența între simptomele unei răceli de cele de COVID. Rețineți că acestea sunt doar sfaturi și că este foarte important să anunțați medicul de familie chiar de la apariția primelor simptome. Dacă vă simțiți rău, nu ezitați să mergeți la spital.
Citește și: Când ajunge vaccinul anti-COVID 19 în România. Nelu Tătaru a făcut anunțul
Etapele infecției cu coronavirus
Potrivit medicilor, simptomele apar din a treia zi după infecție, iar prima fază debutează cu următoarele simptome:
- Durere corporală;
- Durere de ochi;
- Durere de cap;
- Vărsături;
- Diaree;
- Guturai sau congestia nazală;
- Decadere;
- Ochi arzători;
- Senzație de arsură la urinare;
- Senzație febrilă cu frisoane;
- Gât răzuit (durere în gât);
Este foarte important ca în această perioadă să beți multe lichide. Acestea mențin gâtul umed și vă ajută să vă curățați plămânii. La fel de importantă este și vitamina C.
Faza a doua debutează la a patra zi de la infectare și are următoarele simptome:
- Pierderea gustului și / sau mirosului;
- Oboseală la eforturi minime;
- Durere toracică;
- Senzația de presiune in zona pieptului;
- Durere la nivelul spatelui inferior (în regiunea rinichilor);
A treia fază, cea de vindecare, poate dura până în ziua 14.
Citește și: Coronavirusul poate lăsa sechele pe viață. Medicii trag un semnal de alarmă!
Cele mai frecvente simptome
Cele mai frecvente simptome ale infecției cu coronavirus sunt:
- Mâncărime în gât
- Gât uscat
- Tuse seacă
- Temperatură ridicată
- Dificultăți de respirație
- Pierderea mirosului și a gustului
Oboseala apare atunci când orice activitate simplă te lasă fără puteri. Dificultățile de respirație, în cazul unei infecții cu Sars-Cov-2, apar și atunci când persoana stă, fără să facă vreun efort.
Alimente recomandate dacă ai COVID
Totodată, este recomandat să consumi alimente alcaline, cu un pH mai mare decât cel al coronavirusului, care variază între 5,5 și 8,5, precum:
- Banana → 9,9 pH
- Lamaie → 8,2 pH
- Avocado – 15,6 pH
- Usturoi- 13,2 pH
- Mango – pH 8,7
- Mandarină – 8,5 pH
- Ananas – 12,7 pH
- Portocale – 9,2 pH