Cum arată plămânii unui bolnav COVID nevaccinat şi cei ai unui vaccinat. Imagini virale!
Cum arată plămânii unui bolnav COVID nevaccinat şi cei ai unui vaccinat. Un medic din SUA a publicat două fotografii prin care arată cât de importantă este vaccinarea anti-COVID. Imaginile au devenit virale.
Medicul a publicat două fotografii: una cu plămânii unui bolnav COVID nevaccinat şi cei ai unui vaccinat, ambii infectați cu varianta Delta. Diferențele dintre cele două sunt uriașe.
Cum arată plămânii unui bolnav COVID nevaccinat
Vaccinul nu te ferește neapărat de îmbolnăvire, însă te ferește de o formă gravă a bolii.
„Da, puteţi să vă îmbolnăviţi de COVID-19 dacă v-aţi vaccinat, dar de obicei este vorba despre o formă uşoară”, este comentariul lui dr. Faheem Younus care însoţeşte fotografia, potrivit adevărul.ro.
În radiografiile publicate pe Twitter de Dr. Faheem Younus, medic la Upper Chesapeake Healthm Universitatea din Maryland, SUA, specializat în medicină internă şi boli infecţioase, se vede că plămânii pacientului nevaccinat aproape că nu se observă în radiografie. Se văd însă electrozii pe care pacientul îi are lipiţi pe piept, semn că radiografia a fost făcută în timp ce pacientul era conectat la aparate, probabil pe un pat de terapie intensivă.
Dr. Faheem Younus scrie că virusul a avut nevoie de mai bine de 300 de zile pentru a se răspândi la primele 50 de milioane de cazuri, de 80 de zile pentru a-şi dubla numărul de infectări (100 de milioane). De la această cifră, tulpinile de anul trecut ale SARS-CoV-2 au avut nevoie de câte trei luni pentru a creşte numărul de infectări cu 50 de milioane.
Citește și: Certificat COVID. Cum îl descarci și tot ce trebuie să știi despre certificatul verde
Varianta Delta, de două ori mai infecțioasă
Varianta Delta va deveni predominantă, susțin medicii, fiind cea mai periculoasă dintre tulpini. Aceasta este de două ori mai infecţioasă decât tulpina iniţială din Wuhan, China, şi cu 60% mai transmisibilă decât varianta Alfa, cea responsabilă pentru valul 3 al pandemiei, spune, Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea „Babeş-Bolyai“ (UBB) din Cluj-Napoca.
„Ministerul Sănătăţii transmite mesajul potrivit, şi anume: vine tulpina Delta, vine valul 4, trebuie să fim atenţi. Or, aici şi primul ministru putea să îşi alinieze discursul, să se focalizeze puţin şi pe partea de pericol care ne aşteaptă în toamnă (…) şi să transmită mesajul: nu mai relaxăm lucrurile, aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Să se focalizeze pe suport pentru spitale, mai ales în judeţele cu o rată mică de vaccinare şi pe şcoli. Dacă vrem ca şcolile să funcţioneze faţă-în-faţă e nevoie de sistem de ventilaţie, de distanţare. (…) Consider că abordarea CNCAV şi a Ministerului Sănătăţii sunt corecte în acest moment, iar primul ministru ar trebui să îşi ajusteze şi el discursul la părerea specialiştilor”, a declarat Răzvan Cherecheş.